Overslaan en naar de inhoud gaan
  • De straten zijn leeg deze winter in de hoofdstad. Helemaal in de periode van de avondklok, maar eigenlijk al sinds de strenge corona-maatregelen zijn ingegaan. NUL20-fotograaf Nico Boink liep nog wel door de stad en legde al wandelend - vaak met hond - deze straatbeelden vast. Het is stil in Amsterdam, zong Ramses Shaffy al. Maar nu niet meer alleen om vier uur 's nachts.

Eerste verdieping

  • Nieuwe kabinet moet overal de heipalen laten knallen

    Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een brede coalitie heeft al een ‘Actieagenda’ voor het nieuwe kabinet uitgewerkt. Graag tekenen bij het kruisje, aldus de initiatiefnemers.

  • Meer hoogbouw: hoofdstad wil 150.000 woningen toevoegen binnen de stadsgrenzen

    Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

  • Onderzoek naar KOOPStart, BKZ Starterswoning en premiekoopwoning

    Koopstarters met een middeninkomen hebben het in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zwaar. Wie geen overwaarde op zijn huis kan verzilveren, kan amper nog een geschikte woning kopen. Gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars proberen met allerlei kortingsregelingen het aanbod voor lagere inkomens te vergroten. NUL20 hield de verschillende modellen tegen het licht.

Tweede verdieping

  • Ontwikkeling andere woonvormen voor senioren komt in nieuwe fase

    Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met een aantal initiatieven in de regio Amsterdam.

Derde verdieping

  • Volkstuinders opnieuw in vizier stadsplanners

    Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Vierde verdieping

  • “Betaalbaarheid en productiecapaciteit, dat is nog het probleem”

    Hernieuwbaar, herbruikbaar, licht, mooi, gezond en snel. Hout lijkt het ideale bouwmateriaal voor onze toekomstige CO2-neutrale, circulaire wereld. Waarom wordt er niet veel meer gebruik van gemaakt? Of staan we aan de vooravond van een grote transitie naar houtbouw? In ieder geval: Hout leeft.

Kort bestek

  • Meeste Amsterdamse corporaties nu geleid door vrouwen

    Na een aantal recente benoemingen wordt de Amsterdamse corporatiesector grotendeels bestuurd door vrouwen. Dat is relatief snel gegaan. Karin Laglas was in 2014 de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter, bij Ymere.

  • Het Strandeiland - onderdeel van IJburg 2

    Voor de groei van de Amsterdamse woningvoorraad zijn Zeeburgereiland en IJburg belangrijke locaties. In totaal komen er zo’n 30.000 woningen in dit gebied in Amsterdam-Oost, waarvan zo’n 8.000 op het Strandeiland, onderdeel van IJburg 2.

  • Nieuw fenomeen in de hoofdstad: leegstand in dure huursector

    Minder expats, minder toeristen en toenemende vrees voor betalingsproblemen zorgen voor een groter woningaanbod in de Amsterdamse dure huursector. Wie een huur van 2.000 euro kan betalen, heeft een woning voor het uitkiezen. En kan wellicht van een huurvrije periode profiteren.

  • Ymere heeft in Amsterdam Noord nog 2.000 woningen te gaan

    Vele duizenden Nederlanders hebben nog loden waterleidingen. Met name in Amsterdam-Noord is het probleem omvangrijk en hardnekkig, vooral bij woningen van Ymere. De sanering daarvan gaat tot eind volgend jaar duren. Dat duurt veel te lang, zeggen bewoners.

    En ook de gemeenteraad heeft Ymere gekapitteld over de afhandeling, ook van verzoeken om huurverlaging. Volgens de woningcorporatie kan het gewoon niet sneller.

Interview

  • Interview: Marieke van Doorninck over de Omgevingsvisie 2050

    Een menselijke metropool is een betaalbare metropool, stelt GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening. Om de betaalbaarheid van de stad te verbeteren moet binnen dertig jaar 10 procent van de woningvoorraad in handen zijn van wooncoöperaties.

Woonbarometer

  • Kwart van subsidie gaat naar gemeenten in de MRA

    Overzicht van toegekende bedragen uit de Woningbouwimpuls 1e en 2e tranche. In de MRA vallen tien projecten met circa 26.000 woningen in de prijzen. De gemiddelde subsidie per woning ligt tussen 5.000 en 5.700 euro.

Op stap

  • OP STAP MET ... Linda van Altena, schuldhulpverlener bij Doras

    Tien jaar geleden werden in Amsterdam de eerste Vroeg Eropaf-teams opgezet. Doel: bij een betalingsachterstand direct ingrijpen om erger – bijvoorbeeld huisuitzetting – te voorkomen. Schuldhulpverlener Linda van Altena maakt vanaf het begin deel uit van Vroeg Eropaf bij Stichting Doras in Amsterdam-Noord. Hoewel Van Altena tijdens haar twaalfjarige loopbaan in Noord veel leed achter de voordeur zag, blijft ze optimistisch: “Ik geloof niet in uitzichtloze situaties. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel.”

De rekenkamer

  • Amsterdam: veel minder middeldure huurwoningen in aanbouw

    In 2020 zijn in Amsterdam 5.932 nieuwe woningen in aanbouw genomen. Dit is bijna 18 procent minder dan het jaar ervoor en beduidend minder dan het streefcijfer van 7.500 woningen. Wethouder Laurens Ivens beschouwt het niettemin als “een immense prestatie”, aangezien er door corona heel wat projecten vertraagd zijn. De afname zit vooral in de middeldure huur.

Redactioneel

  • NUL20 #106

    Arjen Lubach heeft er al eens op gewezen hoe vaak Mark Rutte de afgelopen jaren een beladen thema 'de hoogste prioriteit' toekende. De verkiezingen zijn achter de rug. Ik ken de uitslag niet op het moment dat ik dit schrijf. Maar er is geen glazen bol nodig om te voorspellen dat het nieuwe kabinet Rutte ook de hoogste prioriteit zal geven aan 'Wonen' dan wel 'Volkshuisvesting' - terminologie afhankelijk van de coalitiepartijen die aanschuiven. Alle potentiële coalitiepartijen benoemden immers de wooncrisis in hun verkiezingsprogramma's.