Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Het Strandeiland - onderdeel van IJburg 2
Nieuwe kansen voor Amsterdamse gezinnen

Voor de groei van de Amsterdamse woningvoorraad zijn Zeeburgereiland en IJburg belangrijke locaties. In totaal komen er zo’n 30.000 woningen in dit gebied in Amsterdam-Oost, waarvan zo’n 8.000 op het Strandeiland, onderdeel van IJburg 2.

Programma
  • 8.000 woningen
  • 40% sociale huur, 25% middensegment en 35% vrije sector huur- en koopwoningen
  • 120.000 m2 maatschappelijke en commerciële voorzieningen;
  • 750 meter stadstrand;
  • 6 hectare groen voor sporten, spelen en ontmoeten

Inmiddels is daarvan ongeveer de helft, zo’n 80 hectare, opgespoten. Na het inklinken van het zand kunnen daar ergens in 2023 de eerste heipalen de grond in. Althans volgens het stedenbouwkundig plan van eind 2019. Maar het is meer regel dan uitzondering dat dergelijke planningen uitlopen.

Minder stenig dan IJburg

Hoe gaat het nieuwe eiland er uitzien? Strandeiland krijgt een ander karakter dan IJburg 1, benadrukt projectleider Alfons Oude Ophuis. “De straatprofielen worden minder stenig en de ruimte tussen de woningblokken wordt in de Pampusbuurt enkele meters smaller om een meer beschut gevoel te geven. Dat gaan we echt anders doen dan op IJburg.” Deze buurt krijgt vijf bouwlagen, de zuidelijke Muidenbuurt wordt wat ruimer opgezet met gemiddeld 3,5 bouwlaag.
Strandeiland wordt autoluw. Oude Ophuis: “Er komen geen parkeergarages onder de woningen en er komt nauwelijks parkeerruimte op straat (alleen bezoekersparkeren met norm van 0,1, nvdr).” Op circa twintig plekken op het eiland komen collectieve parkeervoorzieningen (‘buurthubs’). “We willen in de plinten daarvan ook andere voorzieningen onderbrengen, zodat het prettige plekken worden.” Het ontbreken van parkeergarages onder de gebouwen maakt het ook makkelijker binnentuinen groener en rainproof te maken. De IJburgtram eindigt in de toekomst ver op Strandeiland.
Voor toekomstige Strandeilanders is het water altijd nabij. Wie straks het eiland opgaat, ziet aan zijn linkerhand een 750 meter lang strand aan de IJburgbaai. Aan de zuidzijde komt een ruige natuurrand en de overige oevers krijgen een harde waterkant met kades. Daarnaast krijgt het langgerekte eiland ook nog eens een ‘blauw hart’ - het Oog - met een lage kade met steigers aan de noordzijde en een oeverpark met rietlandjes en een vlonderpad aan de zuidzijde.

Gezinnen

Dan de woningen. Geen 40-40-20 norm op het Strandeiland zegt het stedenbouwkundig plan, maar 40 procent sociale huur, 25 procent middensegment en 35 procent vrije sector huur- en koopwoningen. Oude Ophuis: “Voor kleinere middeldure huurwoningen zijn betere locaties dichter bij de binnenstad te vinden. Strandeiland is bij uitstek een plek voor gezinswoningen. We hopen daar veel van te realiseren in het  middensegment en het segment net daar boven. En ook in de sociale huur.”
Dat is nog wel een gevoelig punt in de eerste gesprekken met corporaties, die de laatste jaren steeds kleiner zijn gaan bouwen. Toch wil de gemeente vasthouden aan veel gezinswoningen op deze plek en niet meer dan 5 procent studio’s voor studenten en jongeren toestaan.  Het uitgangspunt in het stedenbouwkundig plan is om de overige 95 procent (35% van het totaal dus) een gemiddelde grootte van circa 75 m2 te geven. Men zit momenteel met drie corporaties om tafel om een gemeenschappelijke visie en uitvoeringsagenda te ontwikkelen. Dat zijn ook de beoogde opdrachtgevers van de eerste duizend sociale huurwoningen.

 

 

 

 

 

Fred van der Molen