Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Zes vragen voor Vesteda
'Pensioenfondsen geloven in middensegment huur'

Vesteda maakt serieus werk van een ruimer aanbod in het zogeheten middensegment. “De vraag naar huurwoningen tot 1100 euro in de maand is enorm. Dat zal de komende tien jaar ook niet veranderen”, zo zegt director Acquisitions & Development Nico Mol. De beleggingsportefeuille zal onder meer in Amsterdam een aanzienlijke uitbreiding ondergaan.

De nieuwe investeerders, en één oude.
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. In deze serie vroeg NUL20 een aantal van hen naar hun plannen voor Amsterdam. In de laatste aflevering toch een oude bekende: Vesteda. Ruim tien jaar geleden investeerde deze belegger in de luxe appartementencomplexen Detroit en Boston aan de Piet Heinkade. Maar ook toen al wilde Vesteda graag voor het middensegment woningen bouwen. Amsterdam bood echter volgens Nico Mol, director Acquisitions & Development van Vesteda, vooral plannen in het duurdere segment aan.

Vanwaar die interesse voor Amsterdam?
“Amsterdam is heel populair. Uit recent onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving is dat ook weer gebleken; Amsterdam groeit elke maand met duizend inwoners. Jongeren blijven in de stad, ook als zij een gezin stichten. De stad is de plek waar ze werk kunnen vinden. De druk op Amsterdam is dus groot en dat zal naar ons idee het komend decennium - verder kijken we niet vooruit - ook niet veranderen.”

Waarom is de Amsteltower aangekocht?
“We doen vaker zaken met Provast. Ze maken mooie gebouwen. De appartementen in de Amsteltower (gemiddelde oppervlakte van 50 m2) passen helemaal bij de huisvestingsvraag van jonge stedelingen. Zij zoeken een aantrekkelijke en betaalbare woning. De huur bedraagt straks omstreeks 800 tot 900 euro. Voor oudere generaties is een dergelijk stadsappartement wellicht wat krap, maar die jonge generatie heeft een heel andere leefstijl. Zij leven buitenshuis; ze spreken met elkaar af in cafés en restaurants. Tegelijkertijd zoeken ze wel naar een bijzondere locatie. De AmstelTower verandert het aangezicht van Amsterdam. Het uitzicht over de stad wordt fenomenaal. Bovendien is de bereikbaarheid van deze locatie uitstekend. Ook dat past bij de woonwensen van die generatie.”

Blijft het beperkt tot deze aankoop?
“Nee. Kortgeleden hebben wij een galerijflat aan de De Boelelaan van woningcorporatie Rochdale overgenomen. Het pand wordt nu gerenoveerd en is begin 2016 gereed voor verhuur. Verder realiseren we nieuwbouwwoningen op reeds aanwezige posities in Elzenhagen-Noord. En ik verwacht de komende tijd nog wel een aantal nieuwe proposities.”

Waar komt het geld vandaan?
“De Nederlandse pensioenfondsen waarvoor we werken, geloven sterk in de ontwikkeling van middensegment huurwoningen. Bovendien heeft een tweetal buitenlandse partijen te kennen gegeven via ons in Nederlands vastgoed te willen investeren. Dat maakt het voor ons nog makkelijker de komende jaren onze woningportefeuille flink te laten groeien. Niet alleen in Amsterdam, eigenlijk in de hele Randstad en in de Brabantse stedenrij.”

Aan wat voor woningen bestaat in Amsterdam volgens jullie behoefte?
“Onze beheerafdeling wordt geconfronteerd met een enorme vraag naar huurwoningen in de prijsklasse tussen 700 en 1100 euro. Dat is juist de categorie waarin wij willen voorzien. De bouwkosten van een woontoren als de Amsteltower zijn zodanig hoog dat de ontwikkelaar daar onvermijdelijk uitkomt op kleine woningen, maar elders in de stad zullen we ook wat grotere woningen kunnen aanbieden.”

Hoe verloopt de samenwerking met de  gemeente?
“Het is allereerst aan een ontwikkelaar om een grondpositie te verwerven en het vergunningtraject af te wikkelen. Wij onderhouden dus een wat ander contact met de gemeente, maar als belegger spreken we bijvoorbeeld regelmatig met Bob van der Zande. Hij probeert ontwikkelende en beleggende partijen bij elkaar te brengen. Dat doet hij heel goed.”

Bert Pots