Overslaan en naar de inhoud gaan
Geactualiseerd op
NUL20 Dashboard
Prijsontwikkeling koopwoningen

Actuele cijfers over de ontwikkeling van de koopwoningmarkt in Nederland en de regio Amsterdam.

In de tweede helft van 2022 sloeg de huizenmarkt om in heel Nederland. De prijzen zakten, relatief het meeste in de duurste gebieden, en binnen de hoofdstad het meeste in Centrum. De mediane transactieprijs zakte in de hoofdstad het vierde kwartaal van 2022 naar 538.000 euro, een daling van 3,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vierkantemeterprijs daalde met 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder en 4,6 procent in vergelijking met vorig kwartaal, waarmee het bedrag uitkomt op gemiddeld 7.316 euro. Dit is een vergelijkbare vierkantemeterprijs als in het derde kwartaal van 2021. De grootste prijsdalingen zitten in het hogere prijssegment. De prijzen van vrijstaande woningen en woningen in Centrum daalden het meeste. 

Mediaan betekent: in het midden, er zijn net zoveel woningen duurder als goedkoper.

In 2022 is dus een voorlopig einde gekomen aan de immer stijgende woningprijzen. Er komen meer woningen op de markt. Ook in de hoofdstad groeide het aanbod. De kentering tekende zich af in het derde kwartaal, volgens makelaars vooral het gevolg van de stijgende rente. De ingezette prijsdaling zet in het vierde kwartaal door. Die vierkantemeterprijs is met ruim 7.300 euro overigens nog altijd torenhoog.

Landelijke ontwikkelingen: sterk stijgend aanbod, lagere prijzen

Voor het eerst in negen jaar is sprake van een daling van de huizenprijzen op jaarbasis, met 6,4 procent. De gemiddelde huizenprijs in Nederland daalde in het laatste kwartaal bijna 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, naar 407.000 euro. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het vierde kwartaal. De NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal veel minder nieuwbouwwoningen en bouwkavels: bijna 4.100. De kans dat nieuwbouwprojecten als gevolg daarvan stagneren groeit. De verkoop van nieuwbouwwoningen en bouwkavels is met maar liefst 46 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder en 20 procent minder dan in het derde kwartaal. Ondertussen loopt de gemiddelde vraagprijs van een nieuwbouwwoning nog altijd op: naar 534 duizend euro, 9 procent meer dan een jaar eerder.

NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal 32.500 bestaande koopwoningen. Dit is vergelijkbaar met het derde kwartaal en 8 procent minder dan een jaar eerder. Het woningaanbod verdubbelde in het vierde kwartaal  ten opzichte van een jaar eerder. Bij NVM-makelaars staan bijna 35.000 woningen te koop. Het aanbod stijgt omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet. Ondanks de prijsdalingen werd in het vierde kwartaal nog altijd 45 procent van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.

De prijsdaling is ook nog niet te zien in de vraagprijzen, aldus de NVM. Verkopers willen de geslonken marktwaarde 'nog niet accepteren'. Maar zowel het aantal bezichtigingen als het aantal biedingen nam sterk af. Ook steeg de gemiddelde verkoopperiode van 16 naar 64 dagen. Vooral woningen boven een miljoen gaan minder vlot van de hand.

Forse stijging WOZ-waarden in 2023

Terwijl de huizenprijzen het afgelopen half jaar daalden, stijgt de WOZ-waarde van woningen nog aanzienlijk. Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17 procent gestegen op jaarbasis, meldt de Waarderingskamer. In Amsterdam stijgt de WOZ zelfs met 20 procent.

De nieuwe WOZ-waarde heeft betrekking op de ontwikkeling van huizenprijzen tussen begin 2021 en begin 2022. Die loopt dus achter bij de actuele ontwikkeling. De WOZ-bepaling is zowel van belang voor gemeentebelastingen als voor de aangifte bij de inkomstenbelasting over het jaar 2023. Daarbij wordt dus gekeken naar de WOZ-waarde van woningen op de eerste dag van het voorgaande jaar, dus in dit geval 1 januari 2022. 
Onder een kaart met zicht op de WOZ-stijgingen in de provincie Noord-Holland.