Geactualiseerd op
NUL20 Dashboard
Woningprijzen regio Amsterdam

Actuele cijfers over de ontwikkeling van de koopwoningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam.

Onderstaande kaart links geeft een beeld van de gemiddelde transactieprijzen per m2 in de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam. Beweeg met je cursor over de kaart voor informatie per gemeente. De hoogste prijzen per m2 worden gerealiseerd in Amsterdam, de laagste in Lelystad. Waarbij opgemerkt dat kleine woningen, waarvan er veel staan in Amsterdam, relatief hogere vierkante meterprijzen realiseren dan grote. Helaas verstrekt de NVM sinds 2021 geen gegevens per gemeente meer, maar alleen per regio (Corop), zie staafgrafieken rechts.
Woningprijzen in de Metropoolregio Amsterdam
(beweeg cursor over de kaart voor details per gemeente)
 

Binnen gemeenten zijn er. natuurlijk ook grote verschillen, per stadsdeel en zelfs per wijk. Onderstaande grafiek geeft de mediane prijzen per stadsdeel, zowel de transactieprijs als de prijs per m2. Mediaan betekent: in het midden, er zijn net zoveel woningen duurder als goedkoper..

De m2-prijs ligt sinds het laatste kwartaal van 2021 in Amsterdam ruim boven de  7.400 euro

Wat leren deze prijzen? Voor het eerst sinds twee jaar dalen de prijzen iets, maar dat betekent nog niet veel. Wie met een middeninkomen een huis wil kopen kan een gezinswoning in de stad wel vergeten, en ook in grote delen van de regio. Een huishouden aan de bovenkant van de middeninkomensgroep die per jaar anderhalf keer zoveel verdient (€ 60.037), heeft meer keuze maar hoeft zich ook niet rijk te rekenen. De gemiddelde transactieprijs ligt in Amsterdam rond de 6 ton, buiten bereik dus.

Er staan bovendien heel weinig woningen te koop. In 'Groot-Amsterdam' zijn in het vierde kwartaal van 2021 3.297 huizen verkocht, bijna een kwart minder (-23,5%) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Woningen staan ook extreem kort te koop. De makelaarsregio Groot-Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen).

Landelijke ontwikkelingen: minder aanbod, stijgende prijzen

Ook landelijk daalden de prijzen iets in het eerste kwartaal van 2022. De NVM spreekt van 'een lichte bries door de oververhitte woningmarkt'. Maar nog altijd staan er heel weinig woningen te koop, worden ze snel verkocht en veelal boven de vraagprijs. De woningmarkt is dan ook voor een zeer groot deel afhankelijk van het aantal woningen dat gedurende een kwartaal als aanbod op de markt wordt gebracht. Dat de markt 'droog kookt' is een langjarige tendens. In 2021 werden er via NVM-makelaars slechts 141 duizend woningen te koop gezet, bijna een vijfde minder dan het jaar ervoor. Halverwege het tweede kwartaal 2021 (peildatum 15 mei) stonden er bijvoorbeeld nog geen 15.500 woningen te koop. Dit is het laagste aantal ooit sinds 1995 en meer dan de helft (-53%) minder dan een jaar daarvoor. Het gros van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde transactieprijs lag in het laatste kwartaal 20,7 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In het eerste kwartaal van 2022 nam het aanbod iets toe ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021, maar nog altijd af ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ontwikkeling aanbod 4e kwartaal 2021 tov jaar eerder

Image
Ontwikkeling aanbod koopwoningen Q4-2021 tov jaar eerder