Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties screenen kopers

Corporaties screenen kopers in Venserpolder

Woningcorporatie Ymere is in de zomer van 2009 begonnen met het screenen van potentiële kopers, nadat was gebleken dat criminelen goedkope en relatief grote woningen in Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost opkochten. Die werden gebruikt voor criminele activiteiten en later met hoge winsten doorverkocht. Ymere voert sindsdien met kandidaten een uitgebreid gesprek over de woongeschiedenis, de financiële situatie en de motivatie om een woning te kopen.

Mogelijk gaat Ymere deze aanpak ook elders invoeren. Andere corporaties hebben inmiddels ook een vorm van screening met de bedoeling de leefbaarheid in de wijken – juist een van de argumenten voor het verkoopbeleid - te bewaken. Dat lijkt te werken. Ymere krijgt geen signalen meer dat malafide eigenaren nog woningen weten op te kopen.

Venserpolder

De maatregelen van Ymere beperken zich niet tot de verkoop. In koopcontracten wordt een kettingbeding opgenomen opdat dezelfde voorwaarden voor bewoning ook voor volgende eigenaren gelden. En de reglementen van de verenigingen van eigenaren zijn aangescherpt om misbruik na de verkoop aan te pakken. Bovendien houdt Ymere altijd meer dan vijftig procent van een woonblok in bezit.

Ymere heeft in de afgelopen twee jaar van 122 kandidaten zeven potentiële kopers afgewezen en zes zijn vanwege de aangekondigde screening afgehaakt.

De Key hanteert inmiddels in Venserpolder eenzelfde aanpak nadat het de verkoop weer heeft gestart. Eerder had de corporatie de verkoop daar gestaakt toen bleek dat koopwoningen werden gebruikt voor criminele activiteiten. Hoeveel kopers geweigerd zijn, wil de corporatie niet zeggen. Voor Eigen Haard zijn dat er drie geweest. De Alliantie en Stadgenoot kennen een iets andere vorm van screening, maar houden daar geen cijfers over bij.

 

Trefwoorden