Collegepartijen promoten wonen buiten de Ring

05.11.2012
Image

Hans Weevers, Daniel van der Ree en Tamira Combrink, woordvoerders wonen voor respectievelijk PvdA, VVD en GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad, hebben een plan gelanceerd om de wijken buiten de Ring en over het IJ aantrekkelijker te maken en onder de aandacht te brengen. De maatregelen die in 'Amsterdam is groter dan je denkt' worden voorgesteld beogen het imago van deze stadsdelen op te poetsen en problemen zoals een eenzijdige bevolkingssamenstelling en het weinig grootstedelijk karakter van de gebieden buiten de Ring aanpakken.

PvdA, VVD en GroenLinks roepen op om in samenwerking met de woningcorporaties en projectontwikkelaars Noord, Nieuw-West en Zuidoost verder te verstedelijken. Ook pleiten de partijen voor meer koopgarantwoningen in Noord en Nieuw-West en de realisatie van studenten, jongeren– en starterswoningen. Juist door het aantrekken van middeninkomens en jongeren ontstaat er een positieve spin-off in de vorm van winkels, horeca en voorzieningen voor de omgeving die het woongenot in de stadsdelen ten goede komt. De coalitiepartijen willen dat er meer kluswoningen – ook in leegstaande kantoren – worden aangeboden en dat particulier opdrachtgeverschap in Noord, Nieuw-West en Zuidoost wordt uitgebreid.

PvdA, VVD en GroenLinks dringen er bij het stadsbestuur op aan om het aanbod van betaalbare huurwoningen (tussen 650 en 800 euro per maand) uit te breiden en vrije sector woningen toegankelijker te maken voor samenwoningsverbanden van collega’s en vrienden en voor middeninkomens en ZZP’ers die niet aan de minimum inkomenseisen kunnen voldoen. Volgens de raadsleden moeten bestaande initiatieven op het gebied van imagoverbetering van de stadsdelen buiten de Ring worden gestimuleerd en versterkt. Tevens dient de aparte plaatsnaam ‘Amsterdam Zuidoost’ te verdwijnen zodat zoekmachines van sites zoals Funda en Woningnet ook het aanbod in Zuidoost laten zien wanneer men ‘Amsterdam’ intoetst.

 

Zie ook: Een brug te ver? - Zone tussen A10 en ringspoort biedt kansen voor uitbreiding centrummilieu (NUL20, september 2012)

Een link naar het gezamenlijke voorstel van PvdA, VVD en GroenLinks vindt u onder.

Trefwoorden