Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor crisis vertraagt nieuwbouw woningen

Image
Angst voor een nieuwe crisis zou de nieuwbouw van woningen vertragen. Dat concludeert het FD na gesprekken met onder andere de Neprom, BPD en de gemeente Almere. Zowel gemeenten als grote projectontwikkelaars zouden voorzichtig zijn met grote investeringen. Aanleiding van de analyse is de door CBS gerapporteerde stagnerende groei van het aantal bouwvergunningen ondanks de overspannen woningmarkt.
 
Wethouder Maaike Veeningen, Ruimtelijke en Economische ontwikkeling, wijst er in het FD op dat Almere niet al te veel grond bouwrijp maakt. "Dat doen we nu niet meer. Tijdens de financiële crisis hebben we daar grote verliezen op geleden." Overigens is de bouwproductie in Almere de laatste jaren juist enorm gestegen.
De gemeentelijke grondbedrijven hebben in de crisis miljarden verloren. Daar staat tegenover dat het inmiddels weer crescendo gaat. De  verkoop van bouwrijpe grond leverde gemeenten in 2017 meer op dan ooit tevoren, zo bleek recent uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. Het gebrek aan bouwlocaties drijft de grondprijzen op.
 
Omdat ook marktpartijen voorzichtig opereren, is er een soort vacuüm ontstaan, aldus Désiree Uitzetter, directeur van gebiedsontwikkelaar BPD. Vooral de integrale ontwikkeling van hele gebieden komt daardoor moeizaam van de grond. Zij en ook Jan Fokkema van de Neprom wijzen ook op de moeizame procedures rond vergunningen. Een vertragende rol zou ook spelen dat veel kennis is weggesaneerd bij ontwikkelaars en bij de gemeentelijke grond- en ontwikkelingsbedrijven. Voorzover deskundig personeel is te krijgen, zouden gemeenten nog altijd terughoudend zijn om weer nieuwe mensen aan te nemen. 
 
Bouwvergunningen
Bouwvergunningen per jaar; 12 maanden voortschrijdend. Bron CBS, bewerking NUL20
 
Bronnen:
Angst voor nieuwe crisis vertraagt nieuwbouw van woningen (FD 24-08-2018, alleen toegang voor abonnees)
Grondexploitaties leveren gemeenten miljard winst op; maar tegen welke prijs? (gebiedsontwikkeling.nu, 17-08-2018)
Gemeenten verliezen nog miljarden op grond (gebiedsontwikkeling.nu, 22-12-2013)