Overslaan en naar de inhoud gaan

Almere: na de Kavelwinkel de Bouwfabriek

Almere: na de Kavelwinkel de Bouwfabriek

Op 16 februari opent Almere de ‘Bouwfabriek’, een nieuwe aanpak om het Europakwartier in Almere Poort te ontwikkelen. Het is volgens wethouder Adri Duivesteijn de volgende stap naar organische stedenbouw, waarbij vele initiatiefnemers via een veelvoud van kleinschalige initiatieven de wijk bouwen. Nieuw is dat in het Europakwartier particulieren, aannemers, architecten en institutionele bouwers gelijke kansen krijgen kavels af te nemen en te bouwen.

Zelfbouwwoning in Homerus-kwartier

Met de Bouwfabriek neemt Duivesteijn nogmaals nadrukkelijk afstand van de in Nederland gebruikelijke grootschalige aanpak van gebiedsontwikkeling. Al lange tijd pleit hij voor een revolutie in de bouwsector. Sinds de oorlog is de stedelijke ontwikkeling grotendeels uitbesteed aan grote ontwikkelaars en corporaties onder regie van de overheid. Duivesteijn wil dat het institutionele bouwen plaatsmaakt voor particulier opdrachtgeverschap. “De burger moet terug aan de macht.”
De nieuwe aanpak van de Bouwfabriek bouwt voort op het programma ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’ dat in 2006 in Almere werd gestart. De grote schaal werd ingeruild voor een reeks van kleinschalige initiatieven, het beperkte aantal institutionele bouwers werd ingeruild voor een veelheid aan opdrachtgevers en het aanbod werd ingewisseld voor een vraaggestuurde bouweconomie. Er ontstond een ‘economie van onderop’. Het vergde een radicale breuk in de gemeentelijke werkwijze. 
Met de Bouwfabriek neemt Almere een volgende stap. Nieuw voor het gebied in het Europakwartier is dat er een einde komt aan het onderscheid tussen particuliere en institutionele opdrachtgevers.

Duivesteijn: “Vergelijk het met de wijze waarop in het begin van de vorige eeuw vele stedelijke wijken werden ontwikkeld. Deze uitnodiging is nadrukkelijk ook voor corporaties, voor ontwikkelaars, voor aannemers, voor architecten. Feitelijk richten wij ons op ieder initiatief dat direct aansluit op een concrete vraag; of dat nu één woning, tien woningen, dertig woningen, een maatschappelijke voorziening, horeca, bedrijf of winkel betreft.”
Zo wil Duivesteijn komen tot een organische ontwikkeling van de nieuwe stadswijk. “Iedereen die bereid is deze uitdaging aan te gaan, ontvangen wij graag in onze Bouwfabriek Almere Poort”.

De Bouwfabriek moet de ontmoetingsplek worden waar potentiële bouwers kennis nemen van de mogelijkheden, hun bouwplannen bespreken en uiteindelijk tot zaken komen. Ze moeten daar hun initiatief kunnen (door)ontwikkelen, in samenspraak met stedenbouwkundigen, architecten, catalogusbouwers of bouwbegeleiders. In de Bouwfabriek is het mogelijk daadwerkelijk een kavel te kopen. In het verlengde daarvan worden ook hypotheekverstrekkers, banken en/of verzekeraars uitgenodigd daar een onderdeel van te worden.
In de komende weken wil de gemeente in gesprek met alle betrokkenen. De resultaten van de workshops en de intensieve gesprekken leiden tot een verkavelingsplan dat op zaterdag 22 april wordt gepresenteerd. Op die dag start ook de verkoop van de kavels. Het totale gebied is 15 hectare groot.