Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over vernieuwing Nieuw-West

De gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West en de corporaties hebben na lang en moeizaam overleg overeenstemming bereikt over de inzet van de resterende financiële middelen voor de stedelijke vernieuwing in Nieuw-West. Die worden vooral bestemd voor "meer gefocuste" ingrepen en behoud en herstel van woningvoorraad en openbare ruimte. Het nieuwe akkoord vervangt de  zogeheten 'Parkstaddeal', die door de crisis een dode letter was geworden.

Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt: "Het stadsdeel heeft grotendeels de regie over stedelijke vernieuwing weer teruggenomen. We zaten in een houdgreep door afspraken die allang niet meer uitvoerbaar bleken."  
Het akkoord is een afspiegeling van de nieuwe economische realiteit. Partijen houden wel vast aan de ambitie om van Nieuw-West een meer gedifferentieerd gebied te maken, maar de vernieuwing wordt kleinschaliger, over een langere periode uitgespreid en minder ingrijpend.

Het akkoord gaat uitsluitend over de verdeling van de kosten die zijn ontstaan vanwege de vertraging en het uitstel van de vernieuwing. De afspraken gaan dus niet over individuele vernieuwingsprogramma’s, maar over de inzet van de middelen in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dit fonds verstrekt bijdragen aan zowel gemeente als corporaties om de stedelijke vernieuwing een impuls te geven. Als gevolg van de financiële crisis is een aantal plannen uitgesteld. Voor deze ingrepen was al wel geld gereserveerd in het Stimuleringsfonds. Deze reserveringen zijn nu vrijgevallen, totaal 24 miljoen euro. Dit geld komt nu beschikbaar voor fysieke ingrepen van zowel stadsdeel als corporaties om de negatieve gevolgen van de vertraging op te vangen. Daarbij gaat het om kosten ten behoeve van de openbare ruimte, het interim beheer en het maatschappelijk vastgoed.

Om tot een akkoord te komen is ook een claim gelegd op nog niet bestemde onderdelen van het Stimuleringsfonds. Hierbij gaat het om 40 miljoen. De partijen zijn het erover eens geworden dat extra kosten van stadsdeel, gemeente en corporaties hieruit kunnen worden gefinancierd. Dan gaat het om kosten die ontstaan vanwege het uitstel van vernieuwingsplannen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld om onderhoud van de openbare ruimte, niet geraamde tekorten in de grondexploitatie, woningverbetering en renovaties. 

Einde parkstaddeal

Tot voor kort werkten partijen officieel samen volgens de 'Raamovereenkomst Integrale Gebiedsontwikkeling Parkstad', kortweg Parkstaddeal. Daarbij namen de corporaties vanaf eind 2007 in ruil voor meer vrijheid bij de uitvoering de volledige kosten en risico’s van de fysieke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden voor hun rekening, inclusief die van de openbare ruimte. Die herschikking werd destijds nodig geacht om de voortgang van de stedelijke vernieuwing niet in gevaar te laten komen. De corporaties hadden toen meer financiële armslag dan de gemeente. 

Drie van de vier deelgebieden die onder de Raamovereenkomst vielen, liggen in Geuzenveld-Slotermeer. Het gaat om Slotermeer-Noord en –Zuid en de Noordoever. Het vierde gebied is de Wildemanbuurt in Osdorp.

Lees ook: Een jaar Parkstaddeal (NUL20, november 2008)