Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere formuleert nieuwe ondernemingsstrategie

Ymere heeft haar nieuwe ondernemingsstrategie bekendgemaakt. De woningcorporatie benoemt als haar belangrijkste opgave te borgen dat ook voor mensen met een beperkt inkomen in de steeds populairder wordende metropoolregio Amsterdam een plek blijft om te wonen. "Daarmee helpen we voorkomen dat in dit aantrekkelijke woongebied een sociale en ruimtelijke tweedeling ontstaat," aldus de corporatie.

Ymere beschouwt de hele metropoolregio - van Haarlem tot en met Almere - als haar toekomstige werkgebied. Dat biedt ook de mogelijkheid huurders keuze te bieden uit een groot aantal woonmilieus en woningtypen. De corporatie constateert dat de regio een enorme aantrekkingskracht heeft. Dat leidt tot stijgende huur- en koopprijzen. Omdat de markt meer ruimte krijgt dan in het verleden, wordt het voor lagere en lage middeninkomens steeds moeilijker een passende woning te vinden.

Ymere ziet het als haar taak om in alle wijken betaalbare woningen aan te blijven bieden ten einde ruimtelijke tweedeling tegen te gaan. Als obstakel daarbij ziet de corporatie het gebrek aan doorstroming. Met toepassing van flexibele huren en inkomensafhankelijke huurverhogingen wil de corporatie huurders met een hoger inkomen prikkelen te verhuizen. Omgekeerd streeft men ook naar minder 'dure scheefwoners'.

Over nieuwbouwambities wordt in de ondernemingsstrategie weinig gesproken. De corporatie geeft prioriteit aan de verbetering van haar huidige woningen en het leefklimaat in de wijken. In wijken waar woongenot en leefbaarheid onder druk gaat of blijft Ymere investeren in sociaal beheer. De corporatie spreekt wel uit naast sociale huurwoningen ook woningen middensegment huurwoningen of goedkope koopwoningen (tot 250.000 euro) te willen bouwen, "als dat nodig is."

Er is de corporatie veel aan gelegen de verhoudingen met haar huurders en andere stakeholders te verbeteren: "De bekendheid, verbondenheid en betrokkenheid van onze huurders en andere stakeholders kan beter en vraagt een serieuze inspanning, om te beginnen van onszelf." De corporatie spreekt de wens uit "meer verbinding te maken met een grotere en meer representatieve groep huurders."

 

Dit zijn de operationele doelstellingen van Ymere voor betaalbaar wonen:

  • Jaarlijks is minimaal 90% van alle verhuringen betaalbaar volgens NIBUD.
  • Wij maken jaarlijks minimaal 3.300 nieuwe sociale verhuringen mogelijk.
  • Jaarlijks gaat minimaal 70% en maximaal 80% van alle nieuwe sociale verhuringen naar huurders met huurtoeslag.
  • Jaarlijks gaat minimaal 20% en maximaal 30% van alle nieuwe sociale verhuringen naar huurders met een inkomen tot €39.000 en geen huurtoeslag.
  • Jaarlijks gaat minimaal 60% van alle nieuwe verhuringen in de vrije sector naar huurders met een inkomen tot €45.000.
  • Wij hebben jaarlijks minder dure en minder goedkope scheefwoners.

Trefwoorden