Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond en FNV roepen op tot sociaal huurbeleid

Woonbond en FNV roepen op tot sociaal huurbeleid

De Nederlandse Woonbond, FNV en FNV Bouw roepen politieke partijen op tot een sociaal koopkracht- en woonbeleid. Door het beleid van het kabinet Rutte daalt de koopkracht van lage en bescheiden middeninkomens. Van 2010 tot en met 2012 zou dat neerkomen op gemiddeld ruim 2 procent. Voor sommige groepen valt deze daling volgens Woonbond en FNV nog veel hoger uit.

De koopkracht daalt door de economische situatie, terwijl de bezuinigingen leiden tot lastenverzwaringen. Woonbond en FNV noemen de verhoging van de zorgpremies en de afbouw van de zorgtoeslag, bezuinigingen op de minimumuitkeringen en kinderopvang, en de tegenvallende pensioenen. "Het kabinetsbeleid leidt door een optelsom van maatregelen tot een forse aantasting van de koopkracht van lagere inkomens, waaronder relatief veel huurders."

De Woonbond en FNV bepleiten dat wordt afgezien van verdere korting op de huurtoeslag. De afgelopen jaren zou de korting al zijn opgelopen tot 18 euro per maand; dat zou oplopen tot 33 euro in 2015.
Ook bepleiten de partijen maatregelen om de sociale huursector bereikbaar te houden voor bescheiden middeninkomens. Sinds 1 januari 2011 moet 90% van de sociale huurwoningen worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot € 33.614 per jaar. Huishoudens die hier boven zitten zijn aangewezen op de koopmarkt, of op de particuliere huurmarkt. Beide zijn volgens Woonbond en FNV onbetaalbaar voor bescheiden middeninkomens.

Tenslotte waarschuwen Woonbond en FNV voor een huurexplosie nu het kabinet de maximale huren wil oprekken met  € 120 per maand (25 punten extra).  Woonbond en FNV vrezen zowel dat grote delen van de woningmarkt onbetaalbaar worden voor starters en verhuizers als dat de doorstroming stagneert: "Mensen zullen minder snel verhuizen en van baan veranderen".

Het kabinet wil de huursector een korting van 760 miljoen euro per jaar opleggen om de huurtoeslag mee te financieren. Dat is volgens Woonbond en FNV slecht voor de bouw en slecht voor de woningmarkt. "Omdat de nieuwbouwproductie al vrijwel stil ligt, werken er nu ruim 25.000 mensen minder in de bouw dan twee jaar geleden. Daarom ook moet de verlaagde btw op arbeid in de bouw worden verlengd."

Trefwoorden