Overslaan en naar de inhoud gaan

Woon Amsterdam: ‘Dalend aanbod ongekend snel verkocht’

In 2016 zullen in Amsterdam minder dan 10.000 woningen door particulieren en corporaties worden verkocht. Zo luidt de verwachting in de jongste editie van Woon Amsterdam. Voor het eerst sinds jaren is sprake van een dalend verkoopvolume.

Koopwoningen stijgen bovendien snel in prijs. In de eerste drie kwartalen steeg de m2-prijs met 13,2 procent. Ook daalt de verkooptijd. Gemiddeld vraagt het verkopen van een huis in Amsterdam nog maar 25 dagen. Binnen de Ring betalen meer dan zes op de tien kopers boven de vraagprijs. Daarbuiten doet de helft van de kopers dat. Gemiddeld wordt ruim 16.000 euro boven de vraagprijs betaald.

De Amsterdamse woningcorporaties verkopen veel minder woningen, blijkt uit Woon Amsterdam. Zij verkochten in het eerste half jaar van 2016 slechts 838 woningen; 27 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Corporaties verwachten over heel 2016 ook veel minder woningen te verkopen dan in 2015. Toen werden nog 1.152 sociale huurwoningen van de hand gedaan. De dalende verkoop is volgens de AFWC het gevolg van een beleidswijziging. De prijs is voor veel mensen betaalbaar, vooral buiten de Ring. In Zuidoost, Noord en Nieuw-West waren bijna alle corporatiewoningen goedkoper van 249.000 euro. Het goedkoopst is Zuidoost: 61 procent van het aanbod had een prijs van maximaal 152.000 euro.

De nieuwbouw trekt stevig aan. Vorig jaar werden in Amsterdam 2.200 nieuwe koopwoningen en kavels verkocht. Volgens de onderzoekers zijn de vooruitzichten voor 2016 goed. Vergeleken met de bestaande koopwoningvoorraad worden relatief veel kleine woningen (<50 m2) en meer grotere woningen aangeboden. Met Woon Amsterdam geven de Makelaarsvereniging Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Belastingen Gemeente Amsterdam en Grond en Ontwikkeling Gemeente Amsterdam voor de 11e keer een zo compleet en actueel mogelijk beeld van de Amsterdamse woningmarkt.