Overslaan en naar de inhoud gaan

Seniorenhuisvesting

  • De Alliantie Ontwikkeling ontwikkelt in de Plantage en Sniepbuurt in Diemen een ‘woonhof’ voor actieve senioren die graag zelfstandig willen wonen, maar dan wel in een omgeving willen leven waar de bewoners naar elkaar omkijken. Het Rietschuurhof wordt een gebouw van drie verdiepingen met 45 huurwoningen. De ouderenwoningen worden allemaal in het sociale en het middeldure segment verhuurd. De bewoners delen een grote groene tuin.
    Nieuwsartikel

  • Wat is de grootste uitdaging als we het over het woningtekort hebben? Vaak genoemd is het groeiend aantal ouderen in onze samenleving, reden voor de gemeente Amsterdam om met bouwplannen en geld te komen. Dat is prijzenswaardig, maar laten we vooral inzetten op meer maatwerk en bewoners op leeftijd meer ruimte geven om hun eigen omgeving vorm te geven.
    Column

  • De gemeente Amsterdam ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro voor het initiatief Lang Leven Thuisflats & Buurten. De subsidie wordt toegekend door het ministerie van VWS. Met de subsidie kan de gemeente investeren in onafhankelijke ‘Langer Thuiscoaches’, die vragen en behoeften van bewoners koppelen aan het aanbod van corporaties, zorg- en welzijnspartijen. Ook gebruikt de gemeente het geld voor activiteiten die de gezondheid, het welzijn en de participatie van bewoners bevorderen.
    Nieuwsartikel

  • Ook in 'new town' Almere is sprake van vergrijzing. Bewoners van Waterwijk hebben daarom eerder via een burgerinitiatief gepleit voor de bouw van meer seniorenwoningen. Ze willen namelijk graag in de wijk blijven wonen. Met de bouw van seniorencomplex Leeghwaterhof komt de Alliantie hieraan tegemoet. Het recent opgeleverde complex bestaat uit 56 appartementen. Op de woningen is de regeling Bouwen voor de Buurt van toepassing. Bewoners uit Waterwijk, ouder dan 55 jaar, kregen daardoor… meer
    Nieuwsartikel

  • Met Stadsveteraan 020 in het Amstelkwartier is Amsterdam in één klap 145 sociale huurwoningen voor senioren rijker. Huurwoningen met een plus, want het gebouw kent allerlei plekken waar de stadsveteranen activiteiten gaan organiseren. Nieuw zijn ook de Friendswoningen voor 55-plussers, een concept dat nog niet stormloopt maar waarin Woonzorg Nederland écht gelooft.
    Achtergrondartikel

  • De gemeente Amsterdam wil samen met woningcorporaties de komende jaren nog ongeveer twintig zogeheten ‘Lang Leven Thuisflats’ realiseren; woningcomplexen die geschikt zijn om zorgbehoevende (hoog-)bejaarden langer zelfstandig thuis te laten wonen. Er zijn er nu negen. Het gaat om bestaande complexen met sociale huurwoningen die door bouwkundige aanpassingen geschikt worden gemaakt voor zorg aan huis. Ook zal in deze complexen een vast team van zorg- en welzijnsmedewerkers aanwezig zijn.
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam Zuid komt een nieuwe opvanglocatie met plek voor tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne en 167 economisch daklozen. Woonzorgcentrum De Buitenhof in Buitenveldert, een locatie van Cordaan, is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen voor de verzorging van hulpbehoevende ouderen. Maar een grote renovatie is op korte termijn niet haalbaar gebleken, daarom wordt het pand voor de komende twee jaar in gebruik genomen als tijdelijke opvanglocatie. In het eerste kwartaal van 2024 start… meer
    Nieuwsartikel

  • We zitten midden in een woningcrisis en het einde is nog niet in zicht. Maar wat kunnen we doen om de wooncrisis iets lichter te maken? Een knop om aan te draaien is de bestaande voorraad beter te gebruiken. Bijvoorbeeld ouderen met veel woonruimte verleiden kleiner te gaan wonen om plek te maken voor gezinnen. 
    Video

  • Woningcorporatie Stadgenoot krijgt in november drie woongebouwen met 173 studio´s voor jongeren opgeleverd in de nieuwe wijk Oostenburg. Voor Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling bij Stadgenoot is de oplevering door bouwbedrijf Heijmans een belangrijke stap in de transformatie van Oostenburg tot een diverse, levendige stadswijk in hartje Amsterdam.
    Nieuwsartikel

  • De gemeenten en acht woningcorporaties uit Zaanstreek-Waterland verlengen de 65+ verhuisvoordeelregeling met een half jaar tot 1 januari 2024. Ouderen die een grotere (gezins-) woning huren van een corporatie kunnen naar een gelijkvloerse woning verhuizen met behoud van de ‘oude’ huur. Daarnaast ontvangen zij een verhuisvergoeding van € 1.000 en indien gewenst kunnen zij begeleiding krijgen van een doorstroommakelaar van de corporaties. Met deze maatregel willen de gemeenten en corporaties meer… meer
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting geeft prioriteit aan de huisvesting van ouderen. De gemeente wil hen niet alleen aan een passende woning helpen, maar ook doorstroming op gang brengen, zodat bijvoorbeeld gezinnen daarvan profiteren. Maar wat is de praktijk? Onderzoekers Eric Kurpershoek en Steven Kromhout doken in de verhuisdata.
    Achtergrondartikel

  • In de wijk Buitenveldert in Amsterdam Zuid is ruimte voor toevoeging van honderden, misschien wel duizenden woningen en nieuwe voorzieningen, zo blijkt uit een ruimtelijke en stedenbouwkundige verkenning in opdracht van het stadsdeel. 
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningmarkt zit vast: ouderen kunnen geen passend huis vinden en jonge gezinnen trekken noodgedwongen nog massaler de stad uit dan in de jaren zeventig. BouwWoonLeef zoomt in deze documentaire in op deze ontwikkelingen en de gevolgen ervan. De vertrek van zoveel gezinnen is ook bedreigend voor de sociale cohesie in buurten. En waar die Amsterdamse gezinnen naar toe? De meeste gezinnen zoeken in eerste instantie in de directe regio, met een hoger inkomen vooral in Haarlem,… meer
    Video

  • Woonzorg Nederland realiseert aan het Ravensteinplein in Amsterdam-Zuidoost 64 nieuwe woningen voor senioren, inclusief een buurtkamer en -keuken. Een kwart van de woningen is speciaal bestemd voor oudere inwoners uit het stadsdeel. De woningen zijn een uitbreiding op het bestaande wooncomplex Ravenstein. 
    Nieuwsartikel

  • In de conceptversie van de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV) wordt veel aandacht besteed aan het beter benutten van de bestaande sociale huurvoorraad. In de reeks Wonen voor Iedereen werden maandag 27 maart in Pakhuis de Zwijger routes onderzocht: doorstroming van senioren en woningdelen. 
    Achtergrondartikel

  • De landelijke ouderenhuisvester Habion - ook actief in Amsterdam -  heeft het complex Nieuw Akerendam in Beverwijk overgenomen van Fonds Sluyterman van Loo. Habion heeft daarbij  toegezegd fors te gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Directeur Peter Boerenfijn van Habion: "Daarnaast hebben we afgesproken dat we ook in de toekomst – met name op het vlak van kunst en cultuur – met het Fonds Sluyterman blijven samenwerken. Dat vinden we belangrijk. Bovendien kunnen we op… meer
    Nieuwsartikel

  • De koepelorganisatie  Amsterdamse Huurders van Woonzorg (AHW) heeft zich aangesloten bij de Amsterdamse Federatie van Huurderskoepels. De AHW vertegenwoordigt de huurders van de woningen van ouderencorporatie Woonzorg Nederland.
    Nieuwsartikel

  • Met het opdoeken van het klassieke bejaardenhuis verdween het thema ouderenhuisvesting niet. Wat heet: het afgelopen decennium was 'seniorenhuisvesting' - of breder Wonen en Zorg - onderwerp voor een karrevracht aan artikelen, rapporten en adviezen. De grote lijnen zijn overbekend: Nederland vergrijst, steeds meer inwoners zijn tot op hoge leeftijd vitaal, maar er gaapt een problematisch groot gat tussen wonen 'thuis' en het verpleeghuis. Zo lang mogelijk thuis wonen pakt vaak niet goed uit.
    NUL20-Opinie

  • Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
    Achtergrondartikel

  • Het klassieke bejaardenhuis is - tot veler opluchting - verdwenen. Maar het resultaat, het scheiden van wonen en zorg, heeft wel een gat nagelaten in het woonaanbod. Er blijkt behoefte aan tussenvormen die onder de noemer vallen van 'samen maar wel zelfstandig'. De ontwikkeling van nieuwe typen 'geclusterde woonconcepten' begint op gang te komen.
    Achtergrondartikel

  • Deze zomer werd de Z1 woontoren bij het metrostation Amsterdam-Noord opgeleverd. Van de 288 sociale huurwoningen werden er maar liefst 185 aan bijzondere doelgroepen toegewezen. Dat varieert van rolstoelgebruikers en mensen in de zorg, tot een woongroep voor Iraanse ouderen. “Dat wordt een interessante uitdaging”, aldus verhuurder de Alliantie.
    Achtergrondartikel

  • Gemeente Lelystad, huurdersbelangenorganisatie HVOB en woningcorporatie Centrada hebben prestatieafspraken gemaakt voor het komende jaar. De afspraken gaan over nieuwbouw, verduurzaming en het vergroten van de diversiteit van wijken.
    Nieuwsartikel

  • Er bestaat een grote variëteit aan (initiatieven voor) geclusterde woonvoorzieningen voor senioren. Al deze concepten bevinden zich in het gebied tussen het eerdere 'thuis' en het verpleeghuis. Alle woonvormen onder de noemer 'geclusterd wonen' hebben naast een zelfstandige woning minimaal een of meerdere gedeelde voorzieningen. Van een gedeelde (dak)tuin tot een gemeenschappelijke fitnessruimte, café of keuken.
    Achtergrondartikel

  • Wanneer gaan ouderen nu eindelijk eens uit die grote woningen? Niet snel en pas op hoge leeftijd, is het antwoord. Veel senioren zijn zeer tevreden over hun woonsituatie; anderen zien vooral enorm op tegen een verhuizing, vinden geen geschikte woning, weten de wegen niet of ontbreekt het aan middelen. Maar met maatwerk en het juiste aanbod is wel enige beweging te krijgen.
    Achtergrondartikel

  • In de zomer van 2024 hoopt wooncoöperatie De BinnenHaven met de bouw van haar eigentijdse hofje te kunnen beginnen. Met de negentig sociale en vrijesectorhuurwoningen in Almere-Haven willen de bewoners zo lang mogelijk regie over hun eigen leven houden. Nadat de gemeenteraad in september zijn fiat gaf aan een experimentele grondprijsberekening, zijn alle ogen nu gericht op de banken voor de financiering van het project.
    Achtergrondartikel