Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijesectorhuurwoningen in Amsterdam 5 procent duurder

Image

Huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam zijn in één jaar tijd 5,1 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van NVM en VGM NL. Huurprijzen vertonen een grote variatie. In Haarlem werden het afgelopen jaar vrijesectorhuurwoningen juist 5 procent goedkoper. 
Gemiddeld genomen bedraagt de huurprijs bij nieuwe verhuringen in Amsterdam 20,94 euro per vierkante meter. Dat is net iets goedkoper dan in Amstelveen. Met een gemiddelde van 21,01 euro is dat de gemeente met de hoogste huurprijzen.

In Almere bedraagt de huurprijs per vierkante meter 14,49 euro. Dat is ruim dertig procent goedkoper dan in Amsterdam; al is in Almere sprake van een sterke prijsstijging. Door de omvangrijke oplevering van relatief dure nieuwbouwappartementen is in één jaar tijd de gemiddelde huur met meer dan dertig procent gestegen.

Verder signaleren NVM en VGM NL een daling van het aantal verhuurtransacties. Dat verschijnsel doet zich voor in alle grote steden. Volgens de onderzoekers wordt deze ontwikkeling hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hoge huurprijzen, geringe investeringsbereidheid en de invoering van opkoopbescherming.