Overslaan en naar de inhoud gaan

Voortbestaan museum Het Schip bedreigd

Image
Museum Het Schip dreigt vleugellam te worden na het besluit van het Amsterdams Fonds van de Kunsten (AFK) om de subsidie met anderhalve ton te korten. Dit ondanks de positieve beoordeling door het AFK. Directeur Alice Roegholt hoopt nog dat de Amsterdamse politiek te hulp schiet. Anders wordt de continuïteit van het museum bedreigd.
 
Museum Het Schip is hét museum van de Amsterdamse School. Het museum bestaat uit verschillende iconische gebouwen in de Spaarndammerbuurt, waaronder een ingerichte museumwoning en het eerste postkantoor van Amsterdam. Naast exposities organiseert het museum rondleidingen, lezingen en symposia en is het als kenniscentrum betrokken bij het digitale platform Wendingen. 
In de afgelopen jaren maakte het museum een forse schaalsprong nadat het de beschikking kreeg over een nieuw onderkomen met veel expositieruimte. Het bezoekersaantal nam toe tot meer dan 40.000 per jaar. En net nu er na vele jaren van vrijwilligers- en pionierswerk een professionele organisatie is opgebouwd, komt de continuïteit in gevaar. Roegholt kan het niet geloven. Terwijl juist het Schip geldt als voorbeeld voor beleid om toeristen te spreiden over de stad én juist na de positieve beoordeling van het AFK. Want dat is het zure. AFK adviseert de aanvraag voor een jaarlijkse subsidie van 435.000 euro te honoreren. Maar omdat er meer positieve adviezen liggen dan er geld beschikbaar is, resteert er voor Het Schip maar 287.815 euro vanaf 2021, voor een periode van vier jaar. Net onder de 'zaaglijn' heet dat. Wat het extra zuur maakt is dat het door het AFK lager gewaardeerde museum Ons' Lieve Heer op Solder gered is door het Amsterdamse college met een subsidie van 6 ton per jaar. Wethouder Meliani heeft aangekondigd dat museum onder te brengen in de Amsterdamse Basisinfrastructuur. De afgelopen periode heeft Roegholt onderzoek gedaan naar andere financieringsbronnen en gemeentelijke potjes. Dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. Vandaar dat ze zich nu met een raadsadres tot de lokale politiek heeft gewend.

Roegholt: "Wij gaan op termijn omvallen als we dit niet oplossen. Die subsidie is een bijdrage aan onze basis-exploitatie, dus voor gebouwonderhoud, personeelskosten en andere overhead. We draaien voor 65 procent op eigen inkomsten. Voor alle exposities verwerven we externe fondsen. Maar dat kunnen we alleen maar doen als de basis op orde is. Dat is het eerste waar fondsverstrekkers naar kijken; die willen samenwerken met een solide organisatie. Het gaat toch niet gebeuren dat wij vleugellam worden gemaakt vanwege 1,5 ton per jaar?

 
 
 

Trefwoorden