Twintig duurzame sociale huurwoningen op toplocatie in Amsterdamse binnenstad

14.09.21
Twintig duurzame sociale huurwoningen op toplocatie in Amsterdamse binnenstad
Ymere heeft op een locatie aan de Leidsekade in het centrum van Amsterdam twintig duurzame sociale huurwoningen gerealiseerd na renovatie van twee historische herenhuizen. De corporatie wil nog meer sociale huurwoningen toevoegen aan de binnenstad.
 
De panden tussen Theater Bellevue en American Hotel stonden op de lijst om te worden verkocht. Ze waren volgens de corporatie in onderhoud en exploitatie te duur. Maar na een lang en taai proces, aldus Viviane Regout, directeur portefeuillevernieuwing Ymere, is haar corporatie erin geslaagd om in goede samenwerking met aannemer Coen Hagendoorn nieuwe woningen te bouwen. “We zijn in 2010 begonnen met dit project”, legt Regout uit. “De fundering was slecht. Alles was verzakt. Het woongenot holde achteruit. Samen met de aannemer hebben we creatieve, betaalbare en ook praktisch uitvoerbare oplossingen bedacht om betaalbare woningen te maken.” 
 
De helft van de bewoners kijkt uit op een kleine binnenplaats. Om hen een groen uitzicht te bieden is een verticale tuin aangelegd. Een deel van het souterrain is in gebruik genomen als collectieve fietsenberging. Een ander deel van de kelder is bij de woningen getrokken om ook grotere woningen voor gezinnen te kunnen maken. 
 
Ilse Griek, lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum, is blij met het eindresultaat. “Eén van onze doelstellingen is om ervoor te zorgen dat ook mensen met een bescheiden inkomen in het centrum van Amsterdam kunnen blijven wonen, zoals in deze gerenoveerde statige herenhuizen.” Zij roept corporaties op te onderzoeken waar in het centrum nog meer sociale huurwoningen kunnen worden gerealiseerd. Ymere voldoet aan die vraag, zo zegt Regout. De komende jaren worden nog honderd huizen bijgebouwd in de Jordaan. Daar realiseerde Ymere al 280 woningen. 

REACTIE:
 
Dag redactie,
Leidsekade 92-93. Daarover kan ik veel vertellen….
Het was in juni 1976 nog een pension waar ik in kwam wonen, een paar jaar daarvoor verlaten door 200 Joegoslaven. Uiteindelijk ben ik er in 1993 vertrokken. Daartussen zit een heel verhaal van een ontruimingsbevel, niet gaan, erachter komen dat de eigenaar NV Maatschappij tot exploitatie van hotel en cafe Hollandais een volle dochter was van het Gemeentelijk Grondbedrijf, aangekocht in 1966 met het oog op metrostation Leidseplein. Er kwam uiteindelijk een (Nota van Dam-)verbouwing tot jongerenhuisvesting in 1983-1985 door …. Coen Hagedoorn.
We hadden in die tijd een actiecomité met andere panden in de binnenstad ”Geen beschouwing maar verbouwing”. De stukken en het huisarchief liggen nu in het Stadsarchief. Wij, 34 bewoners, werkende jongeren, studenten en een enkele afgestudeerde, met in totaal twee douches, hebben er voor gezorgd dat dit pand behouden is gebleven voor de sociale sector. Na de verbouwing ging het in beheer en verhuur bij het Woningbedrijf West.
Op de maandag voor de sleuteloverdracht heb ik een privé rondleiding gehad door de uitvoerder van Coen Hagedoorn. Daar kon ik met eigen ogen zien hoeveel beter deze keer de verbouwing is uitgevoerd, vooral op het vlak van energiebesparing en installatie-efficiëntie. Op de nieuwbouw van het Nieuwe De La Mar is ook goed gereageerd met klimplantjes - wij hadden nog uitzicht op het artiestenbalkon en op de derde verdieping wonend keek ik over het dak uit op gevels van de Marnixstraat - nu kan dat niet meer.
 
Het is werkelijk een wonder dat deze twee herenhuizen de bouwput van het theater hebben overleefd en bewaard zijn gebleven voor de sociale huursector. Het is wel jammer dat zo’n voorgeschiedenis met wortels in de kraakbeweging dan weer verdwijnt, maar ook weer niet verwonderlijk met zo’n beheerderswissel en personeelsverloop.
 
Met vriendelijke groet,
Minke Wagenaar

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 20.12 Geactualiseerd op: 03.01.22

Met extra geld voor woningbouw en infrastructuur, een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening als regisseur en de afschaffing van de Verhuurderheffing gaat het nieuwe kabinet de wooncrisis te lijf. De woningproductie moet naar 100.000 woningen per jaar. Een overzicht van alle...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 07.01

Veel gemeenten experimenteren met nieuwe flexibele woonoplossingen om het woningtekort tegen te gaan: óók in kleinere gemeenten en in het landelijk gebied. Inmiddels zijn er al ruimschoots meer dan driehonderd projecten bekend in allerlei soorten en prijsklassen, in steden en dorpen, voor...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.01 Geactualiseerd op: 05.01.22

De Woningwet van 2015 is op flink wat punten gewijzigd. Vanaf 1 januari 2022 treden verschillende nieuwe of aangepaste wetten in werking. Overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 22.12

Waar kunnen senioren wonen en in welke woonvorm moet dat dan? En misschien wel het belangrijkst: wat vinden onze senioren er zelf van? In deze aflevering van Bouw Woon Leef gaat het over hoe en waar Amsterdamse ouderen (willen) leven.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 20.12 Geactualiseerd op: 20.12.21

In de derde bijeenkomst in de serie 'Wonen voor iedereen' bedacht een fictief crisisteam maatregelen voor het bestrijden van de wooncrisis. In Pakhuis de Zwijger bleek dit wooncrisisteam, net als het OMT over de aanpak van de coronacrisis, het niet over iedere interventie eens. Over middenhuur...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 17.12
In november nam planoloog Zef Hemel afscheid als bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA. En daarmee kwam ook een eind aan ruim anderhalf decennium meedenken en plannen maken voor de hoofdstad. Zijn magnus opus 'Er was eens een stad; visionaire planologie' omspant zijn...
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 13.12

Nederland is geen China. Het lukt ons om goede redenen niet om in een paar jaar een hogesnelheidslijn of een serie woontorens aan te leggen. Maar toch. Kan het allemaal niet wat sneller?

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 13.12

Kan het niet wat sneller, is de invalshoek van een nieuwe NUL20-artikelenreeks over woningbouw. Oud-Amvest topman Wienke Bodewes heeft daar uitgesproken ideeën over. De ontwikkeling van het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost laat volgens hem zien hoe het ook kan: zonder ellenlange procedures en...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 13.12

Voortdurende klachten over koude voeten en hoge energierekeningen noopten Dudok Wonen tot een flinke opknapbeurt van de Van Speijkflat in Hilversum. Een participatietraject startte, met als uitkomst dat álle bewoners zich schaarden zich achter het verduurzamingsplan. Een toevalstreffer of heeft...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 13.12

Eén op de vijf woningen in Zürich is bezit van een wooncoöperatie. Samen met de bijna tienduizend gemeentelijke woningen bieden ze lagere en middeninkomensgroepen langdurig betaalbare huren. Voorlopig hoogtepunt is de ontwikkeling van het Hunziker Areal; niet een kavel maar een hele wijk voor...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 13.12

Meerdere steden in de regio Amsterdam komen met een opkoopbescherming om te voorkomen dat beleggers woningen ‘wegkapen’ voor starters. Haarlem heeft per 1 februari 2022 de primeur. Amsterdam rekt de voorwaarden tot het uiterste op: voor alle koopwoningen tot 512.000 euro WOZ-waarde geldt straks...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 13.12

Nu koopwoningen voor steeds meer starters onbetaalbaar worden groeit de roep om middeldure huurwoningen. Voorheen een hoogstedelijk fenomeen, maar steeds meer gemeenten tuigen er nu bouwprogramma’s voor op.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.