Transformatie Bergwijkpark naar levendige woonwijk

05.06.2014
Image
update 10 juni 16.30 uur

Van het door leegstaand geteisterde Bergwijkpark in Diemen kan een levendige woonwijk worden gemaakt. Snippe Projecten bv wil de komende jaren meer dan drieduizend koop- en vrije sector huurappartementen realiseren in het voormalige kantorengebied. De bouw van het eerste woningcomplex kan begin volgend jaar van start gaan, zo verwacht initiatiefnemer André Snippe.

Eerder herontwikkelde Snippe een aantal leegstaande kantoren tot de succesvolle Campus Diemen Zuid. Bestaat de campus alleen uit woningen voor studenten. Thans denkt Snippe aan de bouw van een volwaardige woonwijk. "Noem Holland Park de 'nieuwe Jordaan of De Pijp': een gezellige wijk met veel water, smalle straatjes, goede voorzieningen en uitstekende verbindingen," aldus Snippe. Het tijdens de vastgoedbeurs Provada gelanceerde bouwplan is ontwikkeld door de Amsterdamse architect Sjoerd Soeters. "Het gaat om een wijk voor iedereen: van twintig jaar tot tachtig jaar oud. Holland Park lijkt sterk op wat hij eerder in Kopenhagen heeft gemaakt. Nog meer dan op het door hem in Amsterdam-Oost ontwikkelde Java-eiland moet een levendige woonwijk ontstaan met kleine winkels voor de bakker, groenteboer en slager, tal van horecabedrijven en voldoende plek voor bijvoorbeeld de dokter en kinderopvang."

Volgens Snippe is er in Holland Park in totaal ruimte voor 3400 koop- en vrije sector huurappartementen. "Sociale huurwoningen hebben we in onze regio voldoende. Die gaan we niet bijbouwen."

Het naargeestige Bergwijkpark wordt nu nog gedomineerd door leegstaande kantoren. Naar eigen zeggen heeft hij het afgelopen jaar daarvan het grootste deel kunnen aankopen. "We hebben het over een gebied van 100.000 m2. Daar hebben zestien verschillende eigenaren panden in bezit. Veel gebouwen staan onder water. Of hebben nog nooit een gebruiker gehad. Na intensieve gesprekken met eigenaren, beleggers en banken hebben we inmiddels de meeste gebouwen kunnen aankopen. Voor 95% hebben we die gebouwen in bezit gekregen. Ze worden allemaal gesloopt," aldus Snippe. De aankoop van de kantoorpanden financiert hij uit eigen middelen en met hulp van niet nader genoemde private investeerders.

De transformatie van het kantorenpark heeft de volledige steun van de gemeente Diemen, zo verklaart PvdA-wethouder Lex Scholten. "In de strategische visie voor het Bergwijkwijkpark heeft Diemen zich eerder nadrukkelijk uitgesproken voor het uit de markt nemen van 150.000 m2 kantoren - daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het terugdringen van de kantorenleegstand in de stadsregio- en de ontwikkeling van een aantrekkelijke woonwijk. Toen dachten we nog aan samenwerking met verschillende ontwikkelaars, maar inmiddels heeft Snippe Projecten ons vertrouwen gewonnen. Hij heeft zodanige financiers aan zich weten te binden, dat we met hem een 'paraplu-overeenkomst' hebben afgesloten voor het gehele gebied. Vervolgens zal de herontwikkeling deelgebied voor deelgebied gestalte moeten krijgen." Hij spreekt van een spannende ontwikkeling. "Het gaat om een grote opgave, maar de uitstekende bereikbaarheid van het gebied maakt dat we goede kansen zien voor een woonwijk. Soeters heeft daarvoor een heel aantrekkelijk plan gemaakt."

De ontwikkelaar betaalt ook de inrichting van de openbare ruimte. Die wordt na oplevering overgedragen aan de gemeente.