Overslaan en naar de inhoud gaan

Rochdale kan maatschappelijke taken weer in volle breedte aanpakken

Image

Woningcorporatie Rochdale heeft de crisisperiode definitief achter zich gelaten. De organisatie is financieel weer zodanig gezond dat het zijn volkshuisvestelijke taken weer in de volle breedte heeft opgepakt. Er zijn in 2017 zo’n 100 nieuwe woningen gebouwd, zo’n 800 woningen gerenoveerd en een groot aantal nieuwbouw- en renovatieprojecten in voorbereiding genomen. Dit terwijl het aantal verkopen sterk is teruggebracht en de huren vorig jaar beperkt zijn verhoogd. Dit blijkt uit het jaarverslag 2017. Het resultaat bedraagt 614 miljoen euro, waarvan het meeste voortkomt uit waardestijging van het vastgoed. Het operationele resultaat bedraagt 53 miljoen euro.

Beschikbaarheid, betaalbaarheid, kwaliteit, gemengde wijken en goede dienstverlening zijn volgens het Koersdocument de belangrijkste doelen van Rochdale. Om de doorstroom te vergroten is een speciale ‘doorstroommakelaar’ ingezet en participeert de corporatie in de ruil-app huisje-huisje. Rochdale heeft zo'n 38.000 woningen in de regio Amsterdam; in 2017 kwam in 8 procent daarvan een nieuwe huurder (3000 nieuwe verhuringen).
Voor huurders met een relatief laag inkomen is de huur met maximaal 0,7 procent gestegen. Bijna een derde van de huurders kreeg geen verhoging. Het aantal ontruimingen als gevolg van huurschuld is teruggelopen van 83 in 2016 tot 34 in 2017. In een aantal aandachtswijken heeft Rochdale ‘roergangers’ benoemd om de integrale aanpak van de problematiek in deze buurten een extra impuls te geven. Over de eigen dienstverlening is de corporatie nog niet tevreden. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt voor 2018.

De corporatie wijst in het jaarverslag op de grote investeringen die nodig zijn om het woningbezit energiezuiniger te maken. Bij renovaties streeft men minimaal naar label B, en waar mogelijk naar label A. Dit jaar wordt een kader vastgesteld voor de verdere verduurzaming van het bezit. Ook hiervoor is een 'roerganger' aangesteld, zoals die er inmiddels ook zijn voor de integrale aanpak van ontwikkelbuurten en de huisvesting van bijzondere doelgroepen. De aanstelling van deze coördinatoren is onderdeel van een ontwikkeling om de organisatie slagvaardiger en flexibeler te maken.

Trefwoorden