Overslaan en naar de inhoud gaan

Regio Amsterdam vraagt 100 miljoen subsidie voor de versnelde bouw van 20.000 woningen

Image
De gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben een bod bij het Rijk bod neergelegd om 20.000 woningen versneld te bouwen als het Rijk bijdraagt in de kosten. De gemeenten hebben daartoe een subsidieaanvraag voor in totaal 100 miljoen euro ingediend in het kader van de Woningbouwimpuls. Gemeenten konden daarvoor tot dinsdag 24 november projecten indienen. “De plannen vanuit de gemeentes liggen voor, de spades kunnen de grond in. We rekenen op een positieve reactie van het kabinet,” aldus Cees Loggen, gedeputeerde Wonen van de provincie Noord-Holland. 
 
De regio-gemeenten denken met dit aanbod een forse bijdrage te kunnen leveren aan het inlopen van het woningtekort. Eerder hebben het Rijk en de MRA samen de ambitie vastgesteld om zo veel mogelijk binnenstedelijk te bouwen en dichtbij OV-locaties. De aangeboden projecten staan allemaal in relatie tot deze gezamenlijke ambitie. Ze zorgen voor verdichting rond stations en verkeersknooppunten waarmee het vervoersnetwerk optimaal wordt benut, betaalbare woningbouw kan worden versneld en stadsharten worden versterkt.
Het project Legmeer in Amstelveen kan bijvoorbeeld volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zes jaar versneld worden met een bijdrage uit de Woningbouwimpuls: “Met een rijksbijdrage kunnen wij een deel van het financiële tekort dekken, een beter stedenbouwkundig plan maken en sneller 2.150 nieuwe woningen bouwen waarvan 59 procent betaalbaar.’’ 
Gemiddeld over de tien MRA-projecten zit 65 procent in het betaalbare segment.  
 
Om de woningbouw een kickstart te geven heeft het kabinet vorig jaar 1 miljard euro beschikbaar gesteld: de Woningbouwimpuls. Gemeenten kunnen geld aanvragen voor projecten van minimaal 500 woningen, waarvan minimaal 50 procent betaalbaar is. De bouw van de eerste woningen moet binnen drie jaar starten en die van de laatste woning binnen tien jaar. Onder 'betaalbaar' vallen sociale huur, middeldure huur (tot ca. €1.000) en koopwoningen tot de NHG-garantiegrens (nu nog €310.000, per 1 januari €325.000).
De projecten moeten een negatieve business case hebben, waarbij de subsidie ten hoogste de helft van het onrendabel bedraagt. Bij de eerste ronde is in september 290 miljoen beschikbaar gesteld voor de (versnelde) bouw van ruim 51.000 woningen. Voor de tweede 'tranche' is 225 miljoen euro beschikbaar. Er zijn 53 projecten ingediend door 44 gemeenten. De beoordeling van de aanvragen wordt in februari verwacht.

Het gaat om de volgende projecten:
Amsterdam 
Hamerkwartier (4.166 woningen) 
IJburg II (4.147 woningen)
 
Amstelveen
Legmeer (2.157 woningen)
 
Haarlemmermeer 
Bols-Pionierterrein (2.012 woningen)
 
Zaanstad 
Maak Noord (1.865 woningen)
 
Haarlem 
Ontwikkelzone Zuidwest (1.472 woningen)
Oostpoort 1.137 woningen), 
 
Almere
Campus in de binnenstad (1.000 woningen)
 
Purmerend 
Wheermolen Oost (632 woningen)
 
Hilversum 
Stationsomgeving (603 woningen)