Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank: Airbnb mag niet afrekenen met huurder én verhuurder

Image

Airbnb handelt in strijd met de wet door bij zowel huurders als verhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. Dat oordeelt de Amsterdamse meervoudige kamer van kantonrechters. Airbnb moet de eiser de bemiddelingskosten van eerdere boekingen terugbetalen. Als huurders massaal servicekosten gaan terugvragen kan het in de papieren gaan lopen voor de verhuursite. Airbnb gaat in beroep en benadrukt dat de uitspraak ingaat tegen EU-wetgeving en een recente uitspraak van het Europese hof.

Verhuurders die via Airbnb woonruimte aanbieden, betalen per boeking 3,6 procent van de huursom. Maar Airbnb berekent ook servicekosten door aan huurders. Voor Nederlandse klanten is dat zo'n 15 procent van de huursom. De eiser boekte tussen 2016 en 2018 via Airbnb zeven vakantiewoningen, waarvoor Airbnb hem in totaal 470 euro aan servicekosten in rekening bracht.
Daarna eiste de man dat geld terug. Volgens hem handelde het bedrijf in strijd met het wettelijke verbod om bij het ‘dienen van twee heren’ aan beide partijen bemiddelingskosten te vragen. Airbnb weigerde te betalen, waarna de man een gerechtelijke procedure aanspande.
In de procedure verweerde Airbnb zich onder meer door te stellen dat haar diensten onder het Ierse recht vallen, waar geen verbod bestaat op het dienen van twee heren. Bovendien zou de Nederlandse bepaling bedoeld zijn voor de verhuur of verkoop van permanente woonruimte. Ook zouden de diensten van Airbnb überhaupt niet zijn te kwalificeren als ‘bemiddeling’. Het bedrijf biedt slechts een platform voor verhuurders en huurders.

De kantonrechters gingen in geen van deze stellingen mee. In de voorwaarden van Airbnb staat zelfs dat het lokale consumentenrecht wordt gevolgd als dat gunstiger voor de klant uitpakt. Ook concludeert de rechtbank dat niet uit de wet kan worden opgemaakt dat het verbod op dubbele bemiddelingskosten alleen geldt voor permanente woonruimte. Bovendien oordelen de kantonrechters dat Airbnb wel degelijk als bemiddelaar optreedt.
De advocaat die de zaak tegen Airbnb met succes heeft gevoerd, Nicolaas Huppes, overweegt nu een groepsclaim op te gaan stellen, zo meldt hij aan Het Parool.

Trefwoorden