Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Europese regels maken toezicht op vakantieverhuur eenvoudiger

Image

Verhuurplatforms als Airbnb en Booking krijgen te maken met strengere Europese regels voor kortdurende woningverhuur. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met lokale autoriteiten. Gemeenten kunnen daardoor eenvoudiger optreden tegen verhuurders die zich niet aan de regels houden.

De afgelopen jaren hebben Nederlandse steden al meer mogelijkheden gekregen om vakantieverhuur in te dammen. Er geldt sinds voorjaar 2021 een registratieplicht voor  particuliere verhuurders. En lokaal is er meer mogelijk. Zo is er in Amsterdam ook een vergunningsplicht en een meldingsplicht, gekoppeld aan een maximum aantal verhuurdagen.
De nieuwe Europese regels geven toezichthouders meer mogelijkheden voor handhaving. Per lidstaat moeten de platforms maandelijks gegevens gaan aanleveren over het aantal verhuurdagen en het aantal gasten per woning.

Airbnb zegt de nieuwe regels te verwelkomen omdat er nu eindelijk duidelijke en consistente regels komen voor de data-uitwisseling in alle Europese landen. "De EU-regels markeren het begin van een nieuw tijdperk voor kortdurende woningverhuur in Europa", aldus de marktleidende vakantieverhuurder van particuliere woningen. In een verklaring meldt het platform dat het al in samenwerking met EU-lidstaten werkt aan een gemeenschappelijke architectuur voor data-uitwisseling. Elke lidstaat wordt geacht een digitaal loket te openen waar de platforms maandelijks hun informatie aanleveren. 

Trefwoorden