Oud-raadslid Remine Alberts lijsttrekker SP Amsterdam

20.12.2021
Image

Oud-raadslid Remine Alberts (67) is verkozen tot lijsttrekker van de SP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, zo hebben de leden uitgemaakt. Alberts is voorzitter van de SP-statenfractie in Noord-Holland. Voor wethouder Jacob Wedemeijer van Wonen rest slechts plek 5.

De degradatie van Wedemeijer is een opvallende uitkomst. Bij de lijsttrekkersverkiezing eerder dit jaar haalde Wedemeijer bijna de helft van de stemmen; toen had hij 1 stem te weinig voor het lijsttrekkerschap. Tiers Bakker, de toenmalige winnaar, zag daarna van zijn positie af vanwege verdenking van huiselijk geweld en onjuist gebruik van een sociale huurwoning.

Naast het vaststellen van de kandidatenlijst hebben de leden ook groen licht gegeven voor het verkiezingsprogramma Amsterdam Linksaf. Speerpunt is onder meer het bestrijden van de wooncrisis en de zorg voor voldoende betaalbare woningen. De SP zet fors in op het bijbouwen van sociale huurwoningen, minstens 40% van de woningen moet sociaal zijn. Sociale huurwoningen die naar de markt dreigen te verdwijnen door verkoop worden opgekocht. Als het aan de SP ligt gaat niet één sociale huurwoning meer de markt op.

De top 5 van de kandidatenlijst wordt verder gecomplementeerd door Erik Bobeldijk, stadsdeelbestuurder in Nieuw-West, fractiemedewerker Jim Haijen en Erna Berends, stadsdeelbestuurder in Noord.