Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw loten om een woning in Amsterdam

Opnieuw loten om een woning in Amsterdam

De corporaties Eigen Haard, Ymere en Woongroep Holland starten met een vervolg op De Woonversnelling, een experiment in 2007 waarbij woningen niet op basis van woonduur verdeeld, maar via een loting  worden verdeeld. Eigen Haard doet voor het eerst mee. De drie corporaties stellen samen 700 sociale huurwoningen beschikbaar. 

Iedereen die een woning leeg achterlaat in de stadsregio Amsterdam mag meedoen. Meer criteria zijn er niet, buiten de normale eisen die altijd al gelden voor de toewijzing van sociale huurwoningen. Het gaat hierbij om woningen in Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam. Woningzoekenden kunnen elke twee weken maximaal drie keer meeloten. Meedingen kan volgens de gebruikelijke manier via de site of het magazine van WoningNet, maar ook rechtstreeks via www.dewoonversnelling.nl. Om mee te mogen doen, maakt het niet uit wie de eigenaar is van de woning die men leeg achterlaat.

Meer beweging in woningmarkt

Loten was jarenlang een controversieel onderwerp binnen de gemeente Amsterdam. In 2007 werd toch een experiment toegestaan, waarvan net als nu starters werden uitgesloten. Het experiment werd door onderzoeksbureau Rigo positief geëvalueerd, maar de Dienst Wonen gaf begin 2008 nog een negatief advies over een vervolg aan toenmalig wethouder Herrema. Zijn opvolger heeft dat advies terzijde geschoven.

De idee achter de Woonversnelling is meer beweging te krijgen in de woningmarkt. Mensen blijven nu vaak lang in hun huis wonen, omdat ze nog niet genoeg woonduur hebben opgebouwd. Door veelvuldig mee te loten maken bewoners de kans sneller te verhuizen. Dat is ook zo in de praktijk, bleek uit een evaluatie van de eerste Woonversnelling door onderzoeksbureau Rigo: Woonversnellers hebben een kortere woonduur dan mensen die een woning krijgen toegewezen via het reguliere systeem;  verder weigeren kandidaten bij De Woonversnelling een woning over het algemeen minder en leidt deze vorm van loten tot meer doorstroming cq langere verhuisketens oplevert.
Manager innovatie Jeroen Frissen van Ymere: "Het is vooral een psychologisch proces. Mensen die in het reguliere systeem nog een paar jaar zouden wachten, kunnen met De Woonversnelling al echt meedingen. Dat bevordert de doorstroming.” 

 

Meedoen kan vanaf 8 december via www.dewoonversnelling.nl.

 

Zie ook:

NUL20: De Woonversnelling: wel of niet geslaagd? (maart 2009): 

NUL20: Gaat de regio Amsterdam ook loten? (november 2005)

 

Trefwoorden