Overslaan en naar de inhoud gaan

"Hypotheeknormen te streng"

Image

Kopers en woningmarkt zijn de dupe van te strenge regels. Het gebruik van de huidige NIBUD-normen leidt tot onnodig lage hypotheekgrenzen. Aldus de conclusie van een onderzoek van OTB-Delft in opdracht van NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

De auteurs van het rapport ‘Kopers verdienen meer', Peter Boelhouwer (hoogleraar Housing Systems TU Delft) en Karel Schiffer (gastauteur OTB-Delft), stellen dat de huidige methodiek niet geschikt meer is voor het berekenen van de maximale hypothecaire leencapaciteit. Hun belangrijkste bezwaren zijn dat onvoldoende rekening wordt gehouden met de individuele situatie van verschillende huishoudens (gezinssamenstelling; fiscale behandeling) en met de individueel bepaalde verschillen in het uitgavenpatroon (woon/werk-verkeer; pensioenpremie; vakanties). Voorts stellen zij dat het NIBUD met het oog op veilig lenen arbitraire en zeer betuttelende buffers inbouwt (zoals bijvoorbeeld de komst van kinderen). Per saldo is volgens hen sprake van een onnodige overschatting van het financieringsrisico. De verhouding tussen inkomen en lening is voor het financieringsrisico namelijk van minder belang dan de verhouding tussen lening en waarde van de woning (LTV). 

De auteurs wijzen er op dat mensen die nu noodgedwongen uitwijken naar de huursector daarbij niet zelden op hogere woonlasten uitkomen. Daarnaast betekent het voor veel eigenaar-bewoners dat door het onnodig vertraagde herstel van de woningprijzen dat hiervan het gevolg is, woningen langer financieel onder water blijven staan en de doorstroming wordt belemmerd.

Boelhouwer en Schiffer pleiten voor een individualisering van de inkomenstoets. De hypotheeknormen zijn overigens per 1 januari wederom verscherpt.

 

Download hier het essay ‘Kopers verdienen meer’.

Trefwoorden