Huizenkoper wordt lang niet altijd de bewoner

11.01.2017
Image

Bijna een op de vijf verkochte huizen in Amsterdam wordt eigendom van een particuliere investeerder, belegger of vastgoedbedrijf. Dat is volgens een rapport van ING een ruime verdubbeling met zes jaar geleden. Mede door de lage rente wordt een investering in een Amsterdamse woning als een interessante belegging gezien. Er gloort niet alleen winst bij toekomstige verkoop. Er zijn ook vele andere lucratieve mogelijkheden: reguliere verhuur in de vrije sector, vakantieverhuur via Airbnb of de woning verkameren en aan woningdelers verhuren.
Oudere vermogende particulieren vormen volgens ING een aparte groep. Ze kopen woningen niet alleen als belegging maar ook voor hun kinderen die in Amsterdam gaan studeren of werken. Eventueel met het vooruitzicht om er later wellicht zelf te gaan wonen.
Er zijn flink wat vermogende ouderen met weinig lasten, constateert ING. En op oudere leeftijd komt er vaak geld vrij in de vorm van erfenissen, koopsompolissen of lijfrenteuitkeringen. Daarbij worstelen hun kinderen worstelen bij de aanschaf van een eerste woning met strenge leennormen. Als ze niet studeren maar werken, hebben ze vaak flexibele arbeidscontracten.