Eigenaren krijgen inzicht in WOZ-waardebepaling

14.10.15
Eigenaren in West en Noord krijgen inzicht in WOZ-waardebepaling

Amsterdamse huiseigenaren krijgen meer inzicht in de vaststelling van de WOZ-waarde van hun huis. Na een geslaagde pilot in stadsdeel Noord kunnen vanaf 17 oktober ook woningbezitters in West inzien hoe hun voorlopige WOZ-waarde is bepaald. En ze kunnen doorgeven dat bepaalde gegevens niet kloppen. In fasen worden vervolgens ook de overige Amsterdammers aangesloten.

Op de site WOZtoets staan de objectkenmerken vermeld die van invloed zijn op de waardebepaling van een woning, zoals oppervlakte en bouwjaar. Volgens wethouder Kock (D66, Financiën) maakt de WOZtoets de waardebepaling veel transparanter en kunnen eventuele fouten sneller worden hersteld. Op de WOZ-waarde van een woning zijn verschillende belastingen gebaseerd, zoals de gemeentelijke onroerendezaakbelasting(OZB), het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting. 

De WOZtoets is beschikbaar vanaf zaterdag 17 oktober. Ruim 40.000 huishoudens in West en Noord ontvangen half oktober een uitnodiging per brief om hun WOZ-gegevens te controleren. Daarvoor heeft men zes weken de tijd. Op zondag 29 november sluit het systeem. Op die manier kunnen de doorgegeven objectwijzigingen nog worden beoordeeld voor de bepaling van de WOZ-waarde voor 2016. Belastingen Gemeente Amsterdam beoordeelt de aanpassingsverzoeken en bepaalt of ze leiden tot wijzigingen in de objectkenmerken.

De komende jaren zal de WOZtoets verder worden uitgerold over de andere stadsdelen.

Zie: Check uw WOZ-waarde

Trefwoorden:

Op de site WOZtoets staan de objectkenmerken vermeld die van invloed zijn op de waardebepaling van een woning, zoals oppervlakte en bouwjaar." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS