Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Expertise uitwisselen via kennisnetwerk Poseidon

    Het Poseidon-project startte in januari 2004. Geuzenveld-Slotermeer sloot zich in mei van dat jaar aan bij het Europese kennisnetwerk. Anja Boon: “Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) is een aantal stadsdelen langsgegaan om belangstelling te wekken voor het project. Ons stadsdeel stond er open voor. Wij zitten midden in het proces van stedelijke vernieuwing. En je merkt dat je blik wordt verruimd wanneer je de situatie in andere steden bekijkt.”

  • Stadsdeel en corporaties trekken gezamenlijk de wijkontwikkeling in De Baarsjes
    Er wordt gesloopt en nieuwbouw gepleegd, er komt een nieuw jongerencentrum, er worden galeries gebouwd in leegstaande winkelpanden en de Edelsmedenschool wordt een centrum voor kennis, kunst en werk. Buurtsteunpunten worden opgezet en allochtone vrouwen worden, desnoods onder dwang, uit hun isolement gehaald. Een groot deel van deze plannen is al jaren geleden ontwikkeld door stadsdeel, woningcorporatie, welzijnswerk en bewoners in ‘ideeënateliers’.
  • Corporaties tonen zich steeds vaker bereid te investeren in sociaalmaatschappelijke functies
    Stad op slot? ‘Stad op slot?’ heette het onderzoek dat Piet van Diepen, Jaap Draaisma en Anita van der Stap van het onderzoeks- en adviesnetwerk Stad in Beweging vorig jaar maakten in opdracht van het Amsterdams Volkshuisvestings Overleg (AVO).
  • Corporaties nemen in Parkstad tekorten én de regie van gemeente over

Tweede verdieping

  • Politiek twijfelt nog over aparte status voor studenten
    Bron: Projectgroep Studentenhuisvesting
  • Aanpak corporaties voor Diamantbuurt strandt op bewonersverzet

    Hoe gaat het eigenlijk met de Diamantbuurt, na ‘Bert en Marja’? Hartje zomer lijkt het rustig op het Smaragdplein, maar schijn bedriegt. Veel bewoners zijn op vakantie, ook veel van de jongens die hier veel rondhangen. Straks, als ze terug zijn uit Marokko, begint het allemaal waarschijnlijk weer opnieuw. Ideeën en aanbevelingen voor de aanpak van de problemen waren er genoeg. Zo dachten de woningcorporaties AWV en Eigen Haard een wijkmeester te introduceren. Maar dat liep tot hun eigen verbazing stuk op bewonersverzet.
    Een reconstructie.

Derde verdieping

  • Ook scholen en kinderopvang stuiten op veto van kritische burger
    Eind maart 2005 werden de tegels van het schoolplein van de Watergraafsmeerse Schoolvereniging (WSV) gelicht. Zou de bouw van vier extra lokalen dan toch nog doorgaan na acht jaar van zich voortslepende procedures? Toch niet. Op last van de rechter lagen de werkzaamheden een week later alweer stil. De raad Raad van State had het bezwaar van buurtbewoonster Corry Keller, dat eerder door de bestuursrechter was verworpen, alsnog ontvankelijk verklaard. Een maand later werd het plein weer bestraat. Sindsdien zijn er geen bouwactiviteiten meer waargenomen.

Als ik ...

  • Gert Middelkoop

    Gert Middelkoop is econometrist/planoloog.
    Hij is oprichter en partner van Bureau Middelkoop.

Redactioneel

  • Blijf van onze rotcorporaties af!

    De uitlatingen van Eurocommissaris Neelie Kroes over de Nederlandse corporatiesector hebben één ding duidelijk gemaakt: de sector geniet nationaal zeer veel steun. Juist ook van notoire criticasters. Tal van politici en deskundigen die in het verleden zware kritiek uitten op de achterblijvende productie, de stijgende overhead of de hoge beloningen van corporatiedirecteuren, waarschuwen voor rampspoed als de sector op last van Brussel moet worden uitgekleed.