Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
NUL20 Gouden bouwsteen 2012
Ymere bouwt meeste woningen

 

Top 3
Top 3 grafiek

Top-3 van ontwikkelaars in 2012. Woningen die in samenwerkingsverband zijn gerealiseerd, zijn gelijk over de deelnemende partijen verdeeld, tenzij andere deelnameverhoudingen bekend zijn.

Bron: Basisbestand Woningbouwlocaties OGA

 

NUL20 Gouden Bouwsteen 2012

In 2012 werden in Amsterdam weer minder woningen opgeleverd. In totaal kwamen 2438 woningen gereed, tegen 3071 in 2011. In 2010 waren het er nog ruim 4000.

Het is het tiende jaar dat NUL20 de Gouden Bouwsteen uitreikt aan de ontwikkelaar die de meeste woningen oplevert. Dat is dit jaar evenals vorig jaar Ymere. De grootste woningcorporatie van Nederland noteert door de jaren heen hoge productiecijfers in Amsterdam. In 2011 leverde Ymere maar liefst 874 woningen op in Amsterdam. Dit jaar stopte de teller op 485. Als tweede eindigde Stadgenoot met 425 woningen en als derde De Key met 287. 

Ymere realiseerde een flink deel van zijn productie in West en Nieuw-West. In West ging het om 154 huurwoningen (helft sociale huur) aan de Noordstrook C van de Laan van Spartaan; in Nieuw-West leverde Ymere woningen op bij het Hof van Socrates en De Punt. In Noord werden 114 woningen in Noordermare en in Centrum kavel 3ab van Oosterdok in exploitatie genomen.

Net als in de meeste vorige edities zijn er louter corporaties te vinden in de top-3 van Amsterdamse bouwers. Ymere bouwde veel woningen onder eigen naam of via een aparte BV waarin de eigen naam herkenbaar is. Ook van het overgrote deel van de woningen die onder de vlag van VOF Stadstuinen (met partner Bouwfonds) werden opgeleverd, is Ymere de feitelijke opdrachtgever (193 van de 214). 

Meer dan 55 procent van de woningen die Ymere opleverde bestond in 2012 uit sociale huurwoningen. Stadsbreed viel het aandeel sociale huurwoningen dit jaar laag uit: 21 procent. Dit lijkt een incident. Vanwege de crisis in de koopmarkt lag het percentage sociale huurwoningen de laatste jaren namelijk veel hoger. Vorig jaar bestond nog de helft van de opgeleverde woningen uit sociale huurwoningen. Volgens stedelijke afspraken moet minimaal 30 procent van de woningproductie uit sociale huurwoningen bestaan. De uitschieter naar beneden in 2012 komt vooral op het conto van woningcorporatie Stadgenoot die in 2012 vooral koopwoningen en vrije sector huurwoningen bouwde: De Raak, Het Riva-terrein/Wester Quartier (109 woningen) en – vooral – Nieuw Argentinië 3 en 4 (216 woningen).

 

De meeste woningen werden in 2012 opgeleverd in Noord, een bekroning van een jarenlange trend van groeiende productie in dat stadsdeel.   

 

Opleveringen 2012 per stadsdeel

 

Bron: Basisbestand Woningbouwlocaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, afdeling regie productieMet dank aan Jan Smit.

Het officiële oplevercijfer wordt pas maanden later bekend via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Dat wijkt om administratieve redenen iets af van het OGA-cijfer.

 

Fred van der Molen