Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Regiobewoner tevreden over woning en buurt


Bewoners in de regio Amsterdam zijn behoorlijk tevreden over hun woning en woonomgeving. Dat blijkt uit het regionale woononderzoek dat zich uitstrekte over het grootste deel van de Metropoolregio Amsterdam. Dat betekent niet dat ze niets meer te wensen hebben: een kwart van de huishoudens wil zeker binnen twee jaar verhuizen.
Bewoners geven gemiddeld hun woning een 7,7. De hoogste rapportcijfers worden gegeven in Zeevang, Bloemendaal, Beemster, Volendam en Waterland (8,3 en hoger). De laagste cijfers zijn te vinden in Zaanstad-Zuidoost en Amsterdam Nieuw-West (beide 7,4), Haarlem-Oost, Amsterdam-Oost, -Noord en -Zuidoost (allen 7,5) en Haarlem Schalkwijk (7,6).

 

Waardering voor de woning - Regio - Kaart

Waardering voor de woning

Koopwoningen worden in het algemeen hoger gewaardeerd (8,3) dan huurwoningen (7,2 voor corporatiewoningen; 7,3 particuliere huur). Per gebied verschilt de waardering voor een koopwoning weinig.  
Dat ligt anders bij corporatiewoningen. De huurders in Poelenburg, Zaanstad-Zuidoost, zijn het minst tevreden: 6,7. Daarna volgen delen van Haarlem (Oost en Schalkwijk), delen van Amsterdam (Nieuw-West, West, Noord en Zuidoost), Haarlemmerliede, Velsen en Beverwijk (6,9-7,1). De  meest tevreden corporatiehuurders vinden we in Haarlem Oude Stad, Purmer-Zuid/Weidevenne, Heemstede en Amstelveen-Zuid (allen 7,8).

Waardering voor de buurt - Regio - Kaart

Waardering voor de buurt

De buurt krijgt gemiddeld een 7,6. Bloemendaal is niet alleen de gemeente waar bewoners het meest tevreden zijn over hun woning, maar ook over hun buurt (8,4). Daarna volgen Heemstede, Haarlem-Zuidwest en de Oude Stad van Haarlem (allen 8,2). Het minst tevreden met hun buurt zijn de bewoners van Amsterdam Nieuw-West (6,7) en Haarlem Schalkwijk (6,9). Daarna volgen Haarlem-Oost, Zaanstad-Zuidoost en Amsterdam-Noord (7,0). Ook Amsterdam-Zuidoost en Almere Poort/Pampus scoren relatief laag (7,1).
De eigen woning wordt in de regel hoger gewaardeerd dan de buurt. Dit geldt niet voor de binnenstad van Haarlem, Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuid. In deze gebieden wordt de buurt net wat hoger gewaardeerd. Het grootste verschil in waardering tussen woning en buurt is te vinden in Almere: in alle vijf de wijken ligt de buurtwaardering meer dan een halve punt onder de waardering voor de eigen woning.  

 

WOZ waarde - Regio - Kaart

Gemiddelde WOZ-waarde

Er blijkt een sterke samenhang tussen het oordeel over de buurt en WOZ-waarde: het gebied met de laagste gemiddelde WOZ-waarde is Zaanstad-Zuidoost met  161.000 euro. Daarna volgt Amsterdam-Zuidoost met 164.000. Purmerend Overwhere/Wheermolen en Haarlem Schalkwijk zitten daar al weer een stuk boven met gemiddeld 178.000 en 180.000 euro.
Heemstede en Ouderkerk komen gemiddeld hoog uit, met 409.000 en 428.000 euro. Daar staat natuurlijk ook een ander type huizen dan in Schalkwijk. Dat geldt nog sterker voor Bloemendaal: de gemiddelde WOZ-waarde is daar 713.000 euro.

 

Bron: Wonen in de regio Stadsregio Amsterdam, Almere, Zuid-Kennemerland en IJmond, Opdrachtgever: Stadsregio Amsterdam, Amsterdam, Almere, Haarlem en  woningcorporaties, m.m.v. de provincie Noord-Holland. Bureau O+S Amsterdam, februari 2014

Fred van der Molen