Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Vraag naar vrije sector huurwoningen


Dat de vrijesectorhuur populair is, blijkt uit het succes van het complex Argentinië aan de Oostelijke Handelskade. Corporatie Stadgenoot deed één van de twee panden vorig najaar over aan pensioenbelegger Altera. De 108 woningen van het monumentale nieuwbouwblok waren binnen enkele maanden verhuurd. Huurprijzen lopen van 975 tot 1500 euro per maand exclusief een parkeerplek van 125 euro.
René Hogenboom, algemeen directeur van verhuurder Altera, staat er niet van te kijken. “Uit marktonderzoek wisten we dat er grote belangstelling was van vooral ‘young urban professionals’, van jonge tweeverdieners die samen een huishouden voeren en in mindere mate van jonge gezinnen, mensen van middelbare leeftijd en senioren. De meeste belangstellenden kwamen uit de stad zelf”, aldus Hogenboom.
De belangstelling voor huur is volgens Hogenboom geen conjunctuurverschijnsel: “De tijden zijn veranderd. Mensen willen flexibel zijn en binden zich niet zo snel meer aan een koopwoning.”

Ook corporatie Eigen Haard constateert een grote vraag naar vrije sector huur. “De verhuur loopt goed. We bieden bijna driekwart van ons vrije-sectoraanbod in het midden­segment aan. Dat loopt tot zo’n 900 euro in 2014”, aldus directeur Zakelijke Markten Chrétien Mommers. “We zien dat er veel op gereageerd wordt, vooral door mensen uit andere vrijesectorwoningen, uit koopwoningen en mensen van buiten. Er zitten weinig doorstromers uit de sociale huur bij. Die blijven gewoon zitten.”
In deze prijsklasse blijven huurders echter wel kritisch. Dat merkte Eigen Haard toen het afgelopen najaar het complex Wimbledonpark in Amstelveen in de verhuur deed nadat een zorginstelling de huur had opgezegd. Het omvat 31 sociale huur- en 21 vrije sector huurwoningen. Er waren aanpassingen nodig om de verhuur goed op gang te brengen. De vrije sector huurwoningen waren aanvankelijk gelabeld voor 65-plussers, maar dat is later in overleg met de gemeente bijgesteld naar 50-plussers. Ook werden de meeste huren verlaagd van 850 naar rond 750 euro. “De druk in Amstelveen is toch minder dan in het centrum van de Stadsregio,” concludeert Mommers. De vrijesectorverhuur loopt nu beter. Half februari waren er nog woningen beschikbaar.

Net als veel andere corporaties biedt Eigen Haard het leeuwendeel van haar vrijesectorwoningen aan via Rooftrack, een onderdeel van WoningNet. Rooftrack signaleert al enkele jaren dat de druk op de vrije sector landelijk toeneemt, tot gemiddeld dertien aanmeldingen per vrijkomende woning in 2012. Afgelopen jaar nam de belangstelling in het hele land iets af, tot acht gegadigden per woning. Dit werd overigens deels veroorzaakt door het grotere aanbod. Bovendien werden de cijfers beïnvloed door toetreding van een nieuwe aanbieder met zeer dure woningen (tot €6000,- p.m.). Daar is weinig belangstelling voor.   
In de provincie Noord-Holland bleef de druk echter onverminderd hoog, met gemiddeld veertien reacties per woning. Rooftrack bood in 2013 in Noord-Holland bijna 3400 woningen aan, waarvan het overgrote deel in de Stadsregio Amsterdam.

Johan van der Tol