Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Haarlem onverminderd populair bij Amsterdammers


Haarlem is populair. Op de woonaantrekkelijkheidsindex van de Atlas voor gemeenten eindigde het op plaats 5. Het aantal inwoners groeide in de crisisjaren door naar 153.000. Ook de bouwproductie bleef doorgaan. In 2013 werd zelfs met 850 woningen een recordaantal opgeleverd. Vanaf 2014 wordt het volgens wethouder Jaap Nieuwenburg wel minder. Hij verwacht dat de productie terugzakt naar zo’n vierhonderd woningen jaarlijks.
Haarlem trekt veel jongeren. Daarnaast is er een gestage instroom van Amsterdammers, vooral van hoogopgeleide jonge gezinnen met een bovenmodaal inkomen. Woonwensen die in Amsterdam onbetaalbaar zijn, kunnen in Haarlem wel worden verwezenlijkt.
Dat gold ook voor Caroline Enthoven, communicatieadviseur van de gemeente Haarlem. Zij maakte met haar gezin in 2004 de stap van Amsterdam naar Haarlem: “Wij kregen een tweede kind. Het huis met tuin dat we eerst in Amsterdam zochten, was in die periode voor ons onbereikbaar. We konden in Haarlem een mooi huis met authentieke details kopen. We wonen hier vrij stedelijk, met de natuur om de hoek en een tuin van 19 meter. De school van de kinderen lag in de natuur. Alles is dichtbij, de duinen, de Grote Markt op loopafstand en ook het station is 5 minuten fietsen. Destijds werkte ik nog in Amsterdam. Mijn reistijd was toen ook niet meer dan 45 minuten.”