Top
Eerste verdieping
120 zelfstandig sociale huurwoningen in een leegstaande zorginstelling
Het Amstelhuis

Het op 1 juli geopende Amstelhuis, op de hoek van de Ceintuurbaan en Amsteldijk, is seniorenhuisvesting nieuwe stijl. Cocon Vastgoed Management transformeerde de voormalige Amsta-zorginstelling naar zelfstandige woningen.

De woningen

Amstelhuis bestaat nu uit 120 zelfstandige sociale huurwoningen. De meeste kamers zijn 30 m2 groot, hebben een open keuken, een kleine slaapkamer en een voor ouderen geschikte badkamer. Voor echtparen zijn veertig iets grotere woningen van 50, en een enkele van 80 m2 beschikbaar. De huur bedraagt 400 tot 450 euro. Vijfendertig appartementen zijn al verhuurd, aan het einde van dit jaar moet de helft van het gebouw bewoond zijn.

Voor wie?

  • U bent ouder dan 80 jaar. Of: u bent ouder dan 70 jaar en hebt een (lichte) zorgvraag maar kunt nog zelfstandig wonen.
  • U heeft op basis van uw inkomen recht op een sociale huurwoning.

Daarbij wordt gestreefd naar 20 procent echtparen, 40 procent mannen en 40 procent vrouwen. Om de gewenste mix te krijgen, wil Cocon Vastgoed de tijd nemen. Bovendien blijkt de stap naar het Amstelhuis een moeilijke beslissing. Veel geïnteresseerden komen een paar keer kijken voordat zij een beslissing nemen.

De transformatie

Directeur Hélène Pattijn van Cocon zegt alle medewerking van de gemeente te hebben gekregen. “We hebben de bestemming moeten wijzigen en een erfpachtcontract af kunnen sluiten dat het plan haalbaar heeft gemaakt. Ook mogen we een lagere parkeernorm hanteren dan gebruikelijk bij zelfstandige woningen. En dat is ook niet onlogisch: want hoeveel tachtigplussers stappen nu nog in de auto midden in Amsterdam?”

Sociëteit

Onder in het gebouw komt een sociëteit met een bibliotheek, een bar en een brasserie. Er is een groot terras op het binnenplein, een fitnessruimte, een  fysiotherapeut en een wasserette. De sociëteit moet uitdrukkelijk ook een plek voor de buurt worden.