Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporatieplannen voor Oost opgefrist

Corporatieplannen voor Oost opgefrist

Zes corporaties willen een 'frisse doorstart' maken met het nieuwe fusiestadsdeel Oost, waarin Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg worden samengevoegd. Daartoe hebben zij een gezamenlijk aanbod gedaan aan de politiek. Volgens initiator Eric van Kaam, regiodirecteur Oost van Ymere, is dat een Amsterdams unicum. De betrokken corporaties willen de komende vier jaar voor een slordige 1,2 miljard euro investeren in het vernieuwen van de bestaande woningvoorraad, nieuwbouw, 'grootstedelijke opgaven' en maatschappelijk vastgoed in het gebied tussen Amstel en IJmeer.

De plannen zijn niet zozeer nieuw, wel zijn ze concreter, zegt Evert Bartlema, directeur van Rochdale. Alleen al in leefbaarheidsprojecten stoppen de corporaties 27 miljoen. Van Kaam: "Wonen gaat om meer dan woonruimte. Daarom hebben we een gezamenlijke aanpak met alle corporaties en het nieuwe stadsdeel nodig om effectiever te werken aan betere wijken."

De betrokken corporaties zijn Ymere, de Alliantie Amsterdam, Eigen Haard, De Key, Rochdale en Stadgenoot.

Sommige daarvan hebben met name in Oost-Watergraafsmeer te maken gehad met slepende planvorming. Toch richt Bartlema zich op de toekomst: "We willen op een transparante manier bouwen aan onderling vertrouwen." De corporaties zien een voorbeeld in de integrale aanpak zoals de Alliantie, Ymere, Eigen Haard en stadsdeel Zeeburg sinds enkele jaren hanteren in de Indische Buurt, en die in de wijkaanpak van de Transvaalbuurt navolging kreeg. De corporaties pleiten ervoor dat het nieuwe stadsdeel zich organiseert op die integrale benadering, meer aandacht geeft aan beheer en onderhoud van de openbare ruimte en zorg draagt voor voldoende voorzieningen voor jongeren.

Stadsdeelbestuurder Nico Papineau Salm is positief over het aanbod van de corporaties. Toch verwacht hij nog een stevige politieke discussie over het overnemen van maatschappelijk vastgoed en de rol van corporaties op het gebied van leefbaarheid. Salm zegt nu al moeite te hebben om te investeren in het verbeteren van de openbare ruimte in de Indische Buurt. Ook de corporaties zullen vanwege de crisis prioriteiten moeten stellen. Transformatie van de woningvoorraad, alleen al goed voor een half miljard euro, krijgt voorrang. Van Kaam: "Waar mensen wonen, moet je toch woningen vernieuwen en die willen we ook verduurzamen. Met nieuwbouw kan je flexibeler omgaan." Volgens Bartlema 'wordt het spannend' in de gebieden Oostpoort en Zeeburgereiland. Over Overamstel zegt hij nu al de ontwikkeling pas over drie jaar te willen starten. "Maar als het nieuwe stadsdeel ons aanbod aanneemt, dan hebben we over vier jaar geen achterstandswijken meer." [JZ]

Trefwoorden