Overslaan en naar de inhoud gaan

BPD en Woonzorg gaan samen betaalbare seniorenhuisvesting realiseren

Image

Woonzorg Nederland en BPD hebben op de vastgoedbeurs Provada bekend gemaakt structureler te gaan samenwerken op het gebied van seniorenhuisvesting. Woonzorg neemt daarbij de sociale huurwoningen af, de middensegmentwoningen komen in een vastgoedfonds van BPD Bouwfonds. Het eerste project van deze structurele samenwerking komt in Den Haag te staan. Daar neemt Woonzorg Nederland 65 woningen over in het project Proeftuin Erasmusveld van BPD.

"De nood is hoog", zegt Cees van Boven, bestuursvoorzitter van Woonzorg Nederland (rechts op de foto). "In 2040 telt Nederland 4,7 miljoen 65-plussers, dat is een kwart van de bevolking. Maar de woningmarkt is daar nog lang niet klaar voor. Daarom zoeken we de samenwerking met ontwikkelaars als BPD, om vaart te kunnen maken en gemeenten een eenduidig antwoord te geven op hun huisvestingsvraagstuk."

Woonzorg is een landelijke sociale seniorenhuisvester met ook veel bezit in de regio Amsterdam. De woningcorporatie staat voor de opgave zowel wooneenheden voor deze doelgroep toe te voegen als bestaand verouderd vastgoed te moderniseren. Daarbij worden nieuwe woonformules geïntroduceerd. De woningcorporatie is momenteel in Amsterdam betrokken bij het project de Stadsveteraan in het Amstelkwartier, een ontwikkeling van AM naar een concept van Heren5 architecten. Dat wordt volgend jaar in aanbouw genomen.

De Stadsveteraan combineert zelfstandige compacte appartementen van circa 43 m2 en zogenaamde ‘Friends-woningen’ van 85 tot 135 m2 met gemeenschappelijke voorzieningen. De Friends-woningen zijn bedoeld voor twee of meer personen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie; ze zijn opgebouwd uit twee of drie studio’s met elk een eigen badkamer. Bewoners delen een woonkeuken en een eet- en zithoek.
Het concept is gericht op ontmoeting. Bewoners kunnen in en om het gebouw gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en bibliotheek. In dit Amsterdamse project worden alle woningen aangeboden in de sociale huursector.