Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Laatste nummer
NUL20 nr 177 december 2023 - dicht

Dit is het laatste papieren nummer van NUL20 en tevens mijn laatste activiteit als hoofdredacteur. Twee zaken die niet direct zijn gekoppeld maar wel iets met elkaar te maken hebben. De discussie over voortzetting van de papieren editie plopt al enkele jaren op in de jaargesprekken met de partners. Iedereen beseft dat we met opheffen iets verliezen, een deel van onze zichtbaarheid en ongetwijfeld ook een deel van ons lezerspubliek.
Wat ertegenover staat: minder papierverbruik, minder milieubelasting, minder kosten én de mogelijkheid om meer mooie digitale producten te gaan maken. De knoop is doorgehakt. Dus voor wie nog niet op onze nieuwsbrief is geabonneerd: meld je nu aan. Dan blijf je op de hoogte van alle uitingen van NUL20.

Vanaf het eerste nummer van NUL20 ben ik hoofdredacteur van blad en platform. Dat had ik natuurlijk niet aan zien komen toen we in 2002 met het blad begonnen. Format ontwikkelen, de uitgeversactiviteiten eromheen opzetten en het blad tot wasdom laten komen. Een jaar of drie, dat was de periode die ik zo'n beetje voor ogen had bij de start. Het is wat anders gelopen. Met veel plezier.
En met veel dank aan de partners, redactieraadsleden en medewerkers die al die jaren NUL20 mogelijk hebben gemaakt. Waarvan er enkele zijn die gelijk met mij zijn gestart, zoals vormgever Pieter Lesage, fotograaf Nico Boink en journalist Jaco Boer.

Mocht ik in de beginjaren nog de angst hebben gehad dat de onderwerpen op een gegeven moment wel besproken zouden zijn: niets bleek minder waar.
Maar eens moet je stoppen. Het was nu om allerlei redenen een goed moment. Ik blijf overigens als freelancer nog betrokken.

Met mijn afscheid gaat er nog meer veranderen. Er komt natuurlijk in de eerste plaats een nieuwe hoofdredacteur. Dat is Joost Zonneveld. Dat lijkt me de juiste man op het juiste moment. Ik ben dan ook erg blij dat hij het stokje overneemt. Bovendien wordt NUL20 vanaf 1 januari ondergebracht in een stichting. Het eerste bestuur bestaat uit Jacqueline van Loon (voorzitter), Sebastiaan Capel en Keimpe Reitsma. Met deze ervaren bestuursleden aan het roer heb ik er alle vertrouwen in dat NUL20 een goede toekomst tegemoet gaat.

Het ga u allen goed.

 

Zie ook:

Alle covers van de verschenen NUL20-edities

Dit is een weergave van de buitenkant van het laatste nummer met alle flappen opengeslagen. Klik op het beeld voor een vergroting.

 

Trefwoorden

Hoofdredacteur NUL20 (2002-2023)