Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Fotograaf Nico Boink neemt afscheid

Met het verschijnen van deze laatste papieren editie van NUL20 stopt ook fotograaf Nico Boink. Vanaf het eerste nummer heeft hij voor NUL20 rondgelopen in Amsterdam en omgeving. Hij legde het snel veranderende Amsterdam vast, en de mensen die daarvoor verantwoordelijk of daarbij betrokken waren.

Image

De ontwikkeling van IJburg en de Zuidas, de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden, de metamorfose van Zuidoost en de IJ-oevers en buurten waar de leefbaarheid meestal vooruit, maar soms ook achteruit ging. Het was ook de periode van de stedelijke vernieuwing, van grote stadsuitbreidingen én van de groeiende populariteit van Amsterdam. Met ook alle nadelen die daarmee gepaard gaan, zoals de drukte, woningnood en gentrificatie.  

Boink had daarbij een speciaal oog voor de mensen die er wonen en leven. De bewoner of de passant is nooit ver weg op zijn foto’s. Bouwen, wonen én leven, dat is de rode draad in de NUL20-collectie.

In totaal heeft Boink sinds januari 2002 zo’n 16.000 foto’s voor NUL20 gemaakt, in de eerste jaren nog analoog op diafilm, daarna digitaal. Alle coverfoto’s die de omslag van dit nummer sieren zijn van hem. Op de site van NUL20 is ook een aantal beeldreportages van hem te bekijken, waaronder twee nieuwe selecties van zijn werk: ‘de stenen’ en ‘de mensen’ (www.nul20.nl/foto). En een selectie van zijn foto’s is overgedragen aan het Stadsarchief.

Ik kijk met dankbaarheid terug op onze fijne samenwerking.

Fred van der Molen

Image
‘t wordt tijd om het stokje door te geven.
Thema