Overslaan en naar de inhoud gaan

In het Bajeskwartier lukt het wel om nieuwbouwwoningen te verkopen

Image

Het is niet overal kommer en kwel in de afzet van nieuwbouwwoningen. De 75 woningen in The Starling in het Bajeskwartier in Amsterdam zijn binnen twee weken bijna alle gereserveerd of in optie genomen. Het gaat om twee- tot vierkamerappartementen, met eigen buitenruimte. De meeste appartementen hebben een oppervlakte tussen de 45 en 87 m2, maar er zitten er ook enkele grotere tussen, sommige met groot dakterras. De gemiddelde vierkante meterprijs zit rond de 9.000 euro (eigen grond, geen erfpacht). Naast de 75 koopwoningen krijgt het gebouw 110 huurwoningen, waaronder sociale huurwoningen van de Alliantie. Op het dak komt een gemeenschappelijke tuin.

In woontoren The Jay werden eerder ook binnen een maand tijd bijna alle woningen verkocht. Dat ging om 135 kleinere tweekamerappartementen met meerdere gezamenlijke ruimtes en voorzieningen. De vierkante meterprijs lag daar boven de 10.000 euro. Net als The Jay waren de woningen bij The Starling al in aanbouw voordat ze in de verkoop gingen. Dat feit is zeker van invloed op het verkoopsucces, denkt Rob Lokkerbol van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. Landelijk is de markt van nieuwbouw koopwoningen ingestort.

875 woningen in aanbouw 

In totaal zijn er al meer dan 875 woningen in Bajeskwartier in aanbouw, waaronder woningen van wooncoöperatie Bajesdorp. De eerste koopwoningen van The Jay worden in de zomer van 2024 opgeleverd. Kort geleden kregen de eerste bewoners de sleutel van hun studio in studentencomplex De Toekomst van de Alliantie. In dat gebouw komt ook Hotel & Café Jansen.

De autovrije wijk krijgt een tuinenrijk van in totaal 68, vooral openbaar toegankelijke, thematische tuinen. De zestien gebouwen in Bajeskwartier maken allen onderdeel uit van het overall Masterplan dat van de hand is van OMA architecten in samenwerking met landschapsarchitecten van LOLA Landscape en duurzaamheidsexperts van FABRICations. Uiteindelijk komen er op de locatie van de voormalige Bijlmerbajes 1.350 woningen.