Overslaan en naar de inhoud gaan

"Andere aanpak voor nieuwe groep daklozen"

"Andere aanpak voor nieuwe groep daklozen"

De gemeente Amsterdam wil de aanpak van de Maatschappelijke Opvang herzien. De 'klassieke daklozen' zijn bijna allemaal onder dak. Er wordt nu ingezet op uitbreiding zelfstandig begeleid wonen, drastische beperking van de 24-uursopvang en een maximale verblijfsduur voor de opvang. Dat staat in de notitie “Herijking Maatschappelijke Opvang. Nieuwe problemen, nieuwe oplossingen”, van het  College van B&W.

Volgens wethouder Zorg, Eric van der Burg hebben alle betrokken partijen de afgelopen jaren met succes gewerkt aan de maatschappelijke opvang: "De ‘klassieke’ daklozen zijn bijna allemaal onder dak en van straat. Deze ketenaanpak werkt goed en de instroom is dus prima geregeld. De uitstroom en doorstroom blijven echter achter. Daar ligt onze focus de komende jaren.“

De klassieke daklozen zoals oudere harddrugsverslaafden, zwervenden met psychiatrische problematiek, dakloze vrouwen die in de prostitutie werken, zijn door de huidige aanpak zo goed als helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Er dient zich echter een ander type daklozen aan: mensen zonder meervoudige problematiek, vrouwen met kinderen, buitenlanders zonder recht hebben op sociale voorzieningen en mensen die na detentie of psychiatrische opname worden doorverwezen naar de Maatschappelijke Opvang.

De opvang kan deze groepen onvoldoende helpen zolang de oude groep niet doorstroomt. Die moet daar volgens de notitie meer toe gestimuleerd worden: "Het gaat nu niet meer alleen over instroom en stabiel houden van deze mensen, maar juist over het bevorderen van herstel en daarbij het aanspreken van de eigen kracht."
Tegelijkertijd komt er meer inzet op het voorkomen van dakloosheid. In lijn daarvan vindt
financiering niet alleen meer plaats op basis van het aanbieden van opvang, maar veel
meer op basis van het effect. Uitgangspunt wordt de zelfredzaamheid: in welke mate is de betrokkene zelf in staat een oplossing te vinden. 24-uurs opvang zal een uitzondering worden, begeleid wonen de standaard.

Trefwoorden