Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse jongeren krijgen alsnog die beloofde voorrang op een woning

Image

Jongeren met een binding met Amsterdam krijgen pas vanaf volgend jaar alsnog met voorrang toegang tot jongerenwoningen, zo heeft wethouder Ivens de gemeenteraad laten weten.
Het besluit om Amsterdamse jongeren voorrang te geven dateert al van 2019 en werd daarna ook vastgelegd in de Huisvestingsverordening 2020. Maar volgens Ivens stuitte de invoering van de regeling op allerlei technische problemen. Ook moest vanwege toegang tot het bevolkingsregister een privacy-overeenkomst worden afgesloten met de Amsterdamse corporaties. “Het voorbereiden van deze overeenkomst heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden. De voorrangsregeling zal daarom naar verwachting uiterlijk 1 januari 2021 in de praktijk worden toegepast”, aldus Ivens.

Amsterdamse jongeren krijgen meer kans op een jongerenwoning, omdat buurgemeenten hun eigen jongeren ook voorrang geven. Voorrang elders zou Amsterdamse jongeren in een nog nadeliger positie brengen. Jongeren krijgen voorrang als zij de afgelopen tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond. De volgorde wordt verder bepaald door de lengte van de inschrijfduur bij Woningnet. Praktisch alle jongerenwoningen worden verhuurd met een tijdelijk jongerencontract van vijf jaar.