Aanpassing woningbouwplannen Havenstraatterrein voor loods historische trams

28.04.2021
Image

Op het Havenstraatterrein in Amsterdam-Zuid is definitief ruimte gevonden voor een loods van 1.250 m2 voor de historische trams van de museumtramlijn EMA, de Amsterdamse Museumtrams en RETM. Zo blijkt uit de aanpassing van het stedenbouwkundig plan voor het gebied. De bouw van een woontoren boven de tramloods is van de baan.

Daarmee komt er een einde aan jarenlang gesteggel over de huisvesting van de historische trams. In 2019 vernietigde de Raad van State de plannen voor het gebied, omdat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de belangen van de tramorganisaties. De nieuwe loods is van voldoende omvang. Ook krijgt het een aansluiting op het reguliere tramnetwerk.

Voor de woningbouwplannen op het Havenstraatterrein heeft de wijziging geen gevolgen, aldus de gemeente. Er komen rond de vijfhonderd woningen, zowel sociale als middenhuur en koopwoningen en diverse voorzieningen. Het schrappen van de woontoren wordt gecompenseerd door verdichting elders op het terrein. Naar verwachting stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast aan het einde van de zomer 2021.