Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaanstad gaat 450 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in leeg kantoorgebouw

Image

Het leegstaande kantoorgebouw Saendenborch, in het centrum van Zaandam, wordt verbouwd om plaats te gaan bieden aan ongeveer 450 vluchtelingen uit Oekraïne. Het Rijk betaalt alle kosten die hiermee gemoeid zijn. De eigenaar van het pand heeft plannen om het gebouw te verbouwen naar woningen en shortstay-appartementen. Binnenkort leggen de eigenaar en de gemeente de plannen voor woningbouw vast in een overeenkomst. Omdat het bouwen van nieuwe woningen enkele jaren duurt en het pand tot die tijd leeg staat, is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang voor een periode van twee tot drie jaar.

“Het is nog steeds oorlog in Oekraïne”, zegt burgemeester Jan Hamming. “Vrede lijkt nog heel ver weg en nog steeds zijn mensen op de vlucht. Na het uitbreken van de oorlog, hebben alle burgemeesters in Nederland de taak van het Rijk gekregen te zorgen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. In gemeente Zaanstad vangen we nu ongeveer 300 vluchtelingen op. Dat doen we op de riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in het oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam. Maar dat is niet voldoende. In Zaanstad zijn nog eens 700 plekken nodig."

Het kantoorgebouw Saendenborch, het oude UWV-kantoor, is eerder, in 2016, in beeld geweest voor de opvang van asielzoekers door het COA. Het plan dat toen is gemaakt, is als basis genomen voor de noodopvanglocatie voor Oekraïners. Het gebouw wordt verbouwd naar kamers van ongeveer 40-45 m2, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers worden gedeeld door 4 tot 6 personen. Er komen gemeenschappelijke ruimtes, zoals gedeelde woonkamers, toiletten, douches en een keuken waar vluchtelingen zelf kunnen koken. 

Na de verbouwing is er plek voor maximaal 450 personen. Het verbouwen duurt ongeveer 6 maanden. De planning is dat het gebouw vanaf augustus 2023 bewoond kan worden door Oekraïense vluchtelingen.