Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond: leg hele vrije huursector aan banden

Image

De Woonbond wil dat het Woningwaarderingsstelsel gaat gelden voor de gehele vrije huursector. Uitbreiding van het puntenstelsel moet voorkomen dat commerciële verhuurders de gekste prijzen kunnen vragen, zo schrijft de bond in reactie op CBS-cijfers over de groei van de commerciële huurmarkt.

Uit die cijfers blijkt dat de private huur in 2021 de relatief sterkst gegroeide woningsector was. Het aantal private huurwoningen nam in dat jaar toe met ruim 28.000 tot ruim 1,13 miljoen; 2,5 procent meer. Door die groei is 1 op de 7 woningen in Nederland een private huurwoning. In Noord-Holland ligt dat percentage op 18 procent. De groei komt voornamelijk door nieuwbouw. Het aantal woningen dat van koop- naar huurwoning werd omgezet is in 2021 juist afgenomen. 

De groei van de private huurmarkt is voor de Woonbond een bevestiging dat de vrije huursector volledig aan banden moet worden gelegd. “De enigen die hier beter van zijn geworden zijn commerciële verhuurders, want voor vrijwel alle huurders en woningzoekenden is het inmiddels onmogelijk geworden om een betaalbaar huis te vinden,” zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond. Het wetsvoorstel ‘Betaalbare huur’ van minister De Jonge voor Volkshuisvesting om woekerprijzen in de vrije sector enigszins te temperen is volgens hem wel een goede stap, maar de ambitie in het aanpakken van te hoge huurprijzen zou hoger moeten zijn.

De Woonbond ziet verder graag dat woningcorporaties meer gaan bouwen voor mensen met lage en middeninkomens. Ook moet het voor private beleggers niet te makkelijk zijn om sociale huurwoningen over te hevelen naar een duurder segment.