Woningmarkt: "beste kwartaal sinds 2008"

09.01.2014

De Nederlandse woningmarkt heeft volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars het beste kwartaal achter de rug sinds het uitbreken van de crisis. De voorzichtige opleving uit het vorige kwartaal zet door. Er werden opnieuw meer huizen verkocht en ook de huizenprijzen stegen iets. Woningen staan gemiddeld ook iets korter te koop. In de afgelopen vijf jaar werden huizen bijna 17 procent goedkoper. De cijfers komen van de NVM.

Amsterdam doet het relatief goed. In Het Parool zegt waarnemend voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) dat bij uitstek appartementen gewild zijn. Die klommen het afgelopen kwartaal 5,4 procent in prijs tot gemiddeld 216.000 euro. Hij waarschuwt in de Amsterdamse krant voor een al te euforische stemming: 'De markt herstelt, en Amsterdam doet het relatief goed. Toch zijn er ook nadrukkelijk gebieden waar de huizenmarkt zich aanmerkelijk moeizamer ontwikkelt. Vooral Zuidoost en Nieuw-West blijven nog wat achter.' 

De NVM wijst op de grote regionale verschillen. In de regio’s Amsterdam en Groningen is de keuze voor de koper in het vierde kwartaal teruggelopen naar minder dan tien, terwijl er ook gebieden zijn waar de consument nog steeds de keuze heeft uit dertig woningen of meer. Maar ook in die regio’s is de markt volgens de NVM aangetrokken.

De woningcorporaties zijn volgens de NVM landelijk verantwoordelijk voor 13 procent van de verkopen in de bestaande bouw. Daarvan is 18 procent aan zittende huurders verkocht. In Amsterdam werd zelfs eenderde van alle verkopen gerealiseerd door zogenoemde uitpondprojecten van corporaties, waarvan slechts maximaal 10 procent aan zittende huurders. Delft had met 42 procent het hoogste aandeel verkopen door corporaties. Voorzitter Hukker: “De NVM juicht de verkoop van corporatiewoningen toe, zolang dit niet leidt tot marktverstoring.”

Hukker is voorzichtig optimistisch over 2014. “Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden

Zie ook Parool: Amsterdam koploper snel groeiende huizenmarkt (09-01-2014)

Trefwoorden