Overslaan en naar de inhoud gaan

Wonam/Zadelhoff: 244 middenhuur woningen in Amstelwartier Amsterdam-Oost

Image

Wonam en Zadelhoff bouwen aan het Bella Vistapark in het Amstelkwartier in Amsterdam Oost  244 middenhuur woningen en 35 koopwoningen voor starters en gezinnen. De ontwikkelaars hebben daarover een optieovereenkomst getekend met de gemeente Amsterdam. De nieuwbouwplannen worden de komende maanden verder uitgewerkt in een definitief ontwerp.

Wonam en Zadelhoff willen met hun nieuwbouwplan in het bijzonder starters en middeninkomens bedienen. Wethouder Jakob Wedemeijer: “De stad heeft starters en middeninkomens hard nodig om een goed functionerende én inclusieve stad te blijven. Daarom is tachtig procent van alle nieuwbouw in de stad sociale- en middenhuur, zodat ook mensen met een middeninkomen een goede, betaalbare woning kunnen vinden. Met deze 279 nieuwe woningen bieden we deze groepen een comfortabel huis met een goed aantal vierkante meters en eigen buitenruimte. Een mooie uitbreiding van de Amsterdamse woningvoorraad, die daarnaast ook bijdraagt aan doorstroming op de woningmarkt.”

De middenhuurwoningen worden minimaal 70 m2 en de koopwoningen gemiddeld 50 m2 groot. Er komt een grote binnentuin met een microbos, net als groene gevels, beplante terrassen en daktuinen. De buitenruimte wordt, aldus de ontwikkelaars, zo ingericht dat het ontmoeting en beweging stimuleert. Het gebouw wordt CO2-neutraal door innovatieve isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen. Regenwater wordt hergebruikt. Ook komen er nestplekken voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen. 

Verder voorziet het bouwplan in bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er een Huis van de Wijk. Het nieuwbouwplan komt op kavel 7; de laatste én grootste tender die voor Amstelkwartier fase 2 is uitgeschreven. In dit deel van Amstelkwartier komen ongeveer 850 woningen, waarvan 40% middeldure huurwoningen. Het bouwplan is een gezamenlijk ontwerp van Arons & Gelauff, Door Architecten, B+B landschapsarchitectuur en Tmoj. Start bouw volgt naar verwachting in 2024.