Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorrang voor senioren uit Zaanstreek-Waterland met verhuiswens

Image

Senioren uit Zaanstreek-Waterland kunnen vanaf juni dit jaar met voorrang in aanmerking komen voor een gelijkvloerse sociale huurwoning. Acht woningcorporaties in de regio stellen daar 150 speciaal geselecteerde en goed gespreide woningen voor beschikbaar.

“Veel ouderen zitten in een woning die op termijn niet meer past bij de woonbehoefte. Terwijl een fijne, passende woning dichtbij voorzieningen juist zo belangrijk is om prettig ouder te worden”, zo verklaart wethouder Songül Mutluer, voorzitter van het regionale portefeuille overleg Wonen. Voor haar is dat een belangrijke reden om de samenwerking tussen gemeenten en corporaties in de regio te versterken en ouderen beter te ondersteunen.

Zaanstreek-Waterland kampt met vergrijzing. Het aantal 65-plussers zal mogelijk groeien van 66.200 in 2019 naar 85.200 personen in 2030. Van de 65-plus huishoudens woont 45 procent in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Een deel van hen wil verhuizen naar een gelijkvloerse, kleinere woning, maar onderneemt pas actie als de gezondheid het niet anders toelaat. Om ouderen te stimuleren te verhuizen blijft de ‘oude’ huurprijs gehandhaafd. Ook krijgen ze een verhuissubsidie van duizend euro.

De proef duurt een jaar. De regeling wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland. Hij geldt voor huurders van 65+ met een corporatiewoning in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. De woningen worden beschikbaar gesteld door acht corporaties: Woonzorg Nederland, Rochdale, Eigen Haard, Parteon, ZVH, Intermaris, Wooncompagnie en WormerWonen. Mocht de proef slagen, dan wordt de doorstroming bevorderd. “Zo kunnen er woningen vrijkomen voor andere woningzoekenden. Dat is met de huidige woningnood heel welkom”, aldus Mutluer.