VGM NL/NVM: beperkte stijging huurprijzen in vrije sector

06.08.2020
Image

De huurprijs in de vrije huursector in Amsterdam bedroeg het afgelopen kwartaal 20,61 euro per m2. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers transactiedata huurwoningen vrije sector van VGM NL en NVM. Er is sprake van een bescheiden huurstijging; het huurprijsniveau ligt slechts een half procent (10 eurocent) boven de gemiddelde huurprijs een jaar eerder.

Een gemiddeld verhuurd appartement in Amsterdam kent een prijs van iets meer dan 1.500 euro, maar volgens NVM-voorzitter Onno Hoes lijkt in stedelijke gebieden het huurprijsplafond wel bereikt. In Rotterdam (-3,4%), Den Haag (-3,5%) en Haarlem (-2,2%) is inmiddels sprake van een lichte daling. In Utrecht (13,87 euro), Amstelveen (16,83 euro) en Amersfoort (11,96 euro) is nog wel sprake van een stijgende huurprijs per m2.

Prijsdalingen doen zich wel voor in het gestoffeerde en gemeubileerde woningaanbod. In Amsterdam daalde de huurprijs in die segmenten naar respectievelijk 23,83 euro en 24,43 euro per m2. VGM NL en NVM wijten de prijsdalingen aan een afnemende vraag vanuit expats en internationale studenten. Ook wordt het aanbod ruimer. Vanwege gebrek aan belangstelling van toeristen bieden woningeigenaren vakantieappartementen vaker als reguliere woning aan.