Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoging maximumhuren mag doorgaan

Verhoging maximumhuren mag doorgaan 

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) hebben het kort geding tegen de staat verloren, maar geven zich nog niet gewonnen. Via een bodemprocedure willen ze laten toetsen of minister Donner de maximumhuren in schaarstegebieden zonder wetswijziging had mogen verhogen.

Donderdag 20 oktober deed de rechter uitspraak in het kort geding dat de Woonbond en de HA hadden aangespannen tegen de staat. Van de rechter mag minister Donner de gewildheid van een woning opnemen in het puntenstelsel, waarmee de maximumhuur in schaarstegebieden maximaal 123 euro mag worden verhoogd.
De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam vinden dat de rechter een te ruime interpretatie geeft van een wetsartikel in de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en gaan in een bodemprocedure verder met de rechtszaak.

Voorzitter Frans Ligtvoet van de HA is zeer teleurgesteld: "Wij hadden graag gezien dat de maatregel van Donner met terugwerkende kracht van tafel was gehaald. Nu mogen verhuurders de huren in gemeenten met woningnood fors verhogen, wat ze ook daadwerkelijk zullen doen.'
De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) zijn ervan overtuigd dat minister Donner deze maatregel niet had mogen invoeren zonder eerst twee wetten te wijzigen.

Donner-punten

Sinds 1 oktober mogen in populaire woongebieden de huren bij nieuwe toewijzing fors worden verhoogd. Om dat mogelijk te maken heeft Donner het woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel) aangepast via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). In 140 gemeenten met woningnood kregen alle huurwoningen 15 tot 25 extra punten. Voor 15 punten mag een verhuurder 73 euro in rekening brengen, voor 25 punten 123 euro. Deze maatregel heeft in de Stadsregio Amsterdam tot gevolg dat tienduizenden gereguleerde huurwoningen voorbij de liberaliseringsgrens (142 punten) schieten.

Lees ook: Donner vindt 33.000 euro grens wel best zo (NUL20 7-10-11)
Lees ook: 'Woningmarkt op slot door besluit Donner' (Het Parool 13-10-11)
Lees ook: Ossel: "Wonen dreigt te duur te worden." (NUL20 juli 2011)