Veel illegale woningdelers in Kleiburg en Gouden Leeuw in Zuidoost

15.11.2017
Image
In de complexen Gouden Leeuw en Kleiburg in Amsterdam Zuidoost vindt op grote schaal illegale kamergewijze verhuur plaats. De gemeentelijke controles leidden tot tientallen vergunningsaanvragen voor woningdelen.
 
Gemeentelijke handhavers onderzochten van maart tot en met augustus meldingen van (illegale) kamergewijze verhuur in de complexen Gouden Leeuw en Kleiburg. In totaal werden 116 woningen gecontroleerd; op 55 adressen werd kamergewijze verhuur zonder vergunning geconstateerd; er werden ook andere vormen van woonfraude aangetroffen. In totaal zijn 58 boetes opgelegd. 
In Gouden Leeuw (400 woningen) zijn 69 woningen onderzocht. Op 31 adressen is kamergewijze verhuur zonder vergunning geconstateerd. In 17 gevallen werd een boete opgelegd van 6.000 euro opgelegd. De schrik zit er inmiddels goed in bij verhuurders. Dit jaar werden er al 38 vergunningen aangevraagd voor het omzetten naar onzelfstandige woonruimte. Eind oktober zijn er 27 vergunningen verleend, vijf aanvragen afgewezen en zes nog in behandeling 
Iets vergelijkbaars vindt plaats in de klusflat Kleiburg. In het complex van 500 woningen werden 47 woningen onderzocht. Op 24 adressen is kamergewijze verhuur zonder vergunning geconstateerd. Verder werden een hennepplantage, een illegaal hotel en op elf adressen een vorm van illegale onderverhuur aangetroffen. Een appartement was omgebouwd tot pension, waar negen personen zonder verblijfsvergunning werden aangetroffen.
In totaal zijn in Kleiburg 29 boetes voor kamergewijze verhuur zonder vergunning, 11 boetes voor woningvorming zonder vergunning en één boete voor illegale toeristische verhuur uitgedeeld. Ook voor Kleiburg explodeerde het aantal vergunningaanvragen, 28 voor woningdelen en 20 voor 'woningvorming'. Er is nog maar één vergunning verstrekt. Het stadsdeel wil een rem zetten op het woningdelen in Kleiburg en hoopt in het bestemmingsplan de juridische argumenten te vinden om aanvragen te kunnen weigeren. De centrale stad heeft begin dit jaar juist de voorwaarden voor woningdelen versoepeld, indien aan criteria voor geluidsisolatie wordt voldaan.