Van Dantzig (D66): 'Er is te veel sociale huur in Amsterdam'

10.05.2017
Image

Er is te veel sociale huur in Amsterdam, zo meent Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van de D66-gemeenteraadsfractie. In debat met PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman dinsdagavond in De Balie hield hij een pleidooi voor liberalisatie van corporatiewoningen. Volgens hem moet de stad heldere keuzes maken en is het belangrijk in te zetten op een groter middensegment. Juist voor huishoudens die geen toegang hebben tot de corporatievoorraad, moet het aanbod aan betaalbare woningen in het middensegment worden uitgebreid.

Een kleinere sociale woningvoorraad is tegen het zere been van de PvdA. "We kunnen niet van een groep de woningen afpakken en die aan een ander geven," aldus Moorman. Zij voorziet juist op termijn een groot tekort aan sociale huurwoningen. "Uit de Woonagenda van wethouder Ivens blijkt dat we over tien jaar een tekort hebben van 50.000 woningen. We moeten dus nieuwe sociale huurwoningen bijbouwen en de bestaande sociale voorraad goed beschermen. Wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug." Volgens haar maken veel mensen zich zorgen of zij in de toekomst nog een passende woning kunnen vinden in Amsterdam. Zij verwees naar een bezoek onlangs aan een ROC. "Voor veertienjarige meisjes van een VMBO-opleiding in de zorg is het vinden van een woning nu al een van de grote zorgen."

D66 en PvdA toonden zich tevreden over het jongste voorstel van de gemeente om jaarlijks minimaal 1.500 huurwoningen te laten bouwen voor het middensegment. Wel vindt Moorman een gereguleerde huur voor een periode van 25 jaar te kort. Nog deze week doet zij in de gemeenteraad het voorstel om bij tenders in het Amstelkwartier uit te gaan van woningen die eeuwig betaalbaar blijven. Mochten beleggers daar niet aan willen meedoen, dan voorziet zij dat corporaties als Eigen Haard dergelijke woningen wel willen bouwen.

Van Dantzig toonde zich in het debat met Moorman verder voorstander van het oprekken van het puntenstelsel vanwege de bijzondere omstandigheden op de Amsterdamse woningmarkt. Huurwoningen zouden tot een huurprijs van duizend euro in de maand moeten worden gereguleerd. Hij hoopt dat het nieuwe kabinet met D66 daarover tijdens de formatie afspraken maakt.