Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantieverhuur in drie gebieden Amsterdam Centrum verboden

Image

Het stadsbestuur verbiedt vanaf 1 juli vakantieverhuur in drie wijken in het centrum van Amsterdam. Wethouder Ivens zet daarmee een belangrijke stap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur. Het verbod geldt op de Burgwallen Oude- en Nieuwe Zijde en in Grachtengordel-Zuid.

Uit onderzoek door Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken in Amsterdam, blijkt dat ruim tachtig procent van de bewoners in stadsdeel Centrum veel of regelmatig overlast ervaart door vakantieverhuur. Dat geldt in het bijzonder voor de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Daar staat volgens Ivens de leefbaarheid voor de reguliere bewoners ernstig onder druk. In deze wijken wordt daarom vakantieverhuur van de eigen woning verboden. “Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt. Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren. Het doel van deze maatregel is om daar een bijdrage aan te leveren”, aldus de wethouder. Het onderzoek door OIS wordt elke twee jaar uitgevoerd. Mogelijk volgen in de toekomst andere verbodswijken.

Voor de overige 96 wijken in de stad geldt, dat vanaf 1 juli een vergunning nodig is om een woning te mogen verhuren aan toeristen. Daarbij geldt dat de woning daadwerkelijk bewoond moet zijn. Er mag maximaal dertig nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal vier personen. Deze maatregel geldt niet voor eigenaren van een b&b. Voor het uitbaten van een b&b is al een vergunning nodig en gelden wijkquota. Volgens de gemeente heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.

Airbnb zegt in een eerste reactie erg bezorgd te zijn over de opstelling van de gemeente. “De voorstellen zijn illegaal en schenden de basisrechten van Amsterdammers. Boven leidt het in moeilijke tijden tot afnemende inkomsten.” Zij menen dat eerder effectieve voorstellen zijn gedaan om overlast te bestrijden. Bovendien stemt de Tweede Kamer binnenkort over nieuwe landelijke regelgeving. “We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen kortetermijnoplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden”, aldus het verhuurplatform.